ΚεντρικήΥγεία

Εμβολιασμός – Διστακτικότητα: Τι ρόλο έπαιξαν οι αγχώδεις διαταραχές

25/10/2022

Ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο το στρες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι άνθρωποι επηρεάζει τη στάση τους απέναντι στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 – Διαβάστε τα ενδιαφέροντα συμπεράσματά τους

Καθώς ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και η μετάδοση του κορωνοϊού παρουσιάζει νέα έξαρση σε πολλές χώρες του κόσμου, έρχεται πάλι στο προσκήνιο η προσπάθεια προώθησης του εμβολιασμού ως του πιο αποτελεσματικού διαθέσιμου μέσου προστασίας έναντι της εξάπλωσης του ιού.

Όπως πέρυσι, έτσι και τώρα ειδικοί και κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωποι με ένα πλήθος ανθρώπων που εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό, είτε λόγω της αβεβαιότητας για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, είτε λόγω της μειωμένης εμπιστοσύνης στις υγειονομικές και πολιτικές Αρχές.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Waterloo θέλησε να εξετάσει κατά πόσο το προσωπικό άγχος που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι επηρεάζει την απόφασή τους σχετικά με το εάν θα εμβολιαστούν ή όχι. Στη μελέτη που διεξήγαγαν εξετάζεται η σχέση τριών μεταβλητών:

  • Ο δισταγμός για τον εμβολιασμό
  • Ψυχολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με το άγχος και
  • Ο ανθρώπινος συλλογισμός που καταλήγει υπέρ ή κατά του εμβολιασμού

Στο πλαίσιο της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Journal of Anxiety Disorders, οι επιστήμονες εξέτασαν 148 συμμετέχοντες με ή χωρίς αγχώδεις διαταραχές. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τη διστακτικότητα έναντι του εμβολιασμού και άλλες συσχετιζόμενες μεταβλητές, όπως οι θεωρίες συνωμοσίας, ο ατομικισμός και η δυσφορία που προκαλεί η αβεβαιότητα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους κύριους λόγους για τους οποίους τα άτομα παρακινήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς και τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους ήταν διστακτικοί.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους οι συμμετέχοντες δίσταζαν να κάνουν το εμβόλιο σχετίζονταν με την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα και τον φόβο για ανεπιθύμητες ενέργειες. Αντίθετα, οι συχνότερες αιτίες για τις οποίες οι συμμετέχοντες παρακινήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο ήταν η προστασία των άλλων, του εαυτού τους και η ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη ή μη αγχωδών διαταραχών δεν επηρέαζε τη διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό. «Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές δεν ήταν πιο διστακτικά για το εμβόλιο, αλλά όσο περισσότερο ενοχλούνταν με την αβεβαιότητα, τόσο λιγότερο διστακτικά ήταν», εξήγησε η δρ. Christine Purdon, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo. «Αντίθετα, η δυσφορία της αβεβαιότητας φάνηκε να ενισχύει τον δισταγμό όσων δεν αντιμετώπιζαν αγχώδεις διαταραχές να εμβολιαστούν».

Επιπροσθέτως, άλλοι παράγοντες που επηρέαζαν την διστακτικότητα ήταν οι ατομικές κοσμοθεωρίες, οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην εξουσία.

Η Aliya McNeil, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια του μεταπτυχιακού προγράμματος Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo ισχυρίζεται πως τα ευρήματα υποδηλώνουν ενδεχομένως ότι τα μη αγχώδη άτομα ανησυχούν για την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το ίδιο το εμβόλιο, ενώ τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές αντιμετωπίζουν το εμβόλιο ως ευκαιρία να μειωθεί το στρες και η αβεβαιότητα που σχετίζονται με τον ιό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής προώθησης του εμβολιασμού. «Οι κυβερνήσεις μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο προώθησης των εμβολίων με τρόπους που ενεργοποιούν λιγότερα συναισθήματα ατομικισμού. Είναι σημαντικό οι εκστρατείες να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, εστιάζοντας στους επιστήμονες, που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη εμβολίων και όχι σε μεγάλες εταιρείες.

Επιπλέον, ομαλοποιώντας τα συναισθήματα αβεβαιότητας και παρέχοντας πληροφορίες βασισμένες σε στοιχεία, οι καμπάνιες εμβολιασμού μπορούν να προφυλαχθούν από την ανησυχία που προκύπτει με ασαφείς και αβέβαιες πληροφορίες», πρότεινε η McNeil.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα θα συμβάλλουν στη μελλοντική έρευνα για τη διστακτικότητα και τις παρεμβάσεις προώθησης του εμβολιασμού.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θα μακρύνουν τα μαλλιά σας μέσα σε λίγες μέρες – Το μυστικό με την μαγειρική σόδα που θα σας σώσει

xristiana

“Ξεκλείδωσε τις επιλογές σου, ελεύθερος από εξαρτήσεις” έρχεται στην Πλάζ Αρετσούς

xristiana

Συνέδριο Για Την Ποιότητα Ζωής Των Ατόμων Με Νοητική Αναπηρία Και Αυτισμό

xristiana