ΚεντρικήΥγεία

Υπ. Υγείας: “Ξεκλειδώνουν” τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – “Πιλότος” το ΑΧΕΠΑ

25/10/2022

Τη χρόνια πληγή των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, την οποία έχει επιδεινώσει η πανδημία κορωνοϊού, με τις λίστες αναμονής και την ταλαιπωρία των ασθενών, επιχειρεί να θεραπεύσει με όσα μέσα διαθέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Τα απογευματινά χειρουργεία εντός του ΕΣΥ ξεκλειδώνουν για πρώτη φορά για τους πολίτες, με νομοσχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, στοχεύοντας στην αποσυμφόρηση των χιλιάδων περιστατικών που καλείται να διαχειριστεί το σύστημα δημόσιας υγείας, αλλά και ανοίγοντας μια σημαντική εναλλακτική για τους πολίτες: μπορούν να επιλέγουν αν θα παραμείνουν εντός του ΕΣΥ ή όχι, γνωρίζοντας εξαρχής το πλαίσιο και τη δαπάνη.

Τα νοσήλια στα απογευματινά χειρουργεία θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται και στα πρωινά χειρουργεία. Οι πολίτες θα πληρώνουν τον γιατρό με αμοιβή που θα καθορίσει το υπουργείο Υγείας. Κατά πληροφορίες, συζητείται αμοιβή της τάξεως 100-200 ευρώ για αναισθησιολόγους και 250-450 ευρώ για χειρουργούς. Το λοιπό υγειονομικό προσωπικό θα αμείβεται για την απογευματινή εργασία του από το νοσοκομείο.

Παράλληλα, εντάσσονται συνεχώς νοσοκομεία σε ψηφιακό περιβάλλον. Μετά τα νοσοκομεία της Κρήτης, στο ενιαίο ψηφιακό ΕΣΥ μπαίνουν τον επόμενο μήνα άλλα 21 νοσοκομεία, της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Αττικής. Οι παθογένειες που εντοπίζονται, όπως στον κομβικό και επιβαρυμένο χώρο των χειρουργείων, ανοίγουν τον δρόμο για στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων.

Ειδικότερα και όπως προβλέπει το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν εφεξής να κινούνται σε πιο ευέλικτο πλαίσιο εργασίας, με ωφελούμενους τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς.

Ετσι, θα μπορούν να έχουν παράλληλη απασχόληση, π.χ. σε ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εκτός των ημερών εφημερίας. Ανάλογα με την ειδικότητα, θα πρέπει να κάνουν απογευματινά ιατρεία ή χειρουργεία. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι το ΕΣΥ παραμένει σε πλήρη λειτουργία και δεν αποκλείει κανέναν ασθενή, δίνοντας επαγγελματικές επιλογές στο δυναμικό του.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει πιλοτικό μοντέλο ολοήμερης λειτουργίας των χειρουργείων, κατά τον τρόπο που λειτουργούν επί σειρά ετών τα απογευματινά ιατρεία και τα απεικονιστικά εργαστήρια. Αυτό χρονικά τοποθετείται τον ερχόμενο Ιανουάριο και νοσοκομείο-πιλότος θα είναι το ΑΧΕΠΑ, το οποίο σταδιακά θα πλαισιώνεται και από άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Περιφέρειας και της Αττικής.

Με δεδομένο ότι οι λίστες με τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία συμπεριλαμβάνουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα (αναδείχθηκε πρόσφατα το πρόβλημα με τα 3.000 παιδιά της λίστας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»), οι απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ θεωρείται ότι θα μειώσουν τον χρόνο αναμονής αποσυμπιέζοντας το σύστημα υγείας και κρατώντας τον ασθενή εντός του ΕΣΥ.

Στην εύλογη απορία -και αγωνία- των υγειονομικών και των ασθενών για το πώς δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των πρωινών χειρουργείων, το υπουργείο Υγείας απαντά με τη στεγανοποίηση πρωινών και απογευματινών χειρουργείων μέσα από τις ψηφιακές λίστες που θα τηρούνται. Η ψηφιακή πεπατημένη που άνοιξε λόγω COVID και εμβολίων θα οδηγεί και πάλι τους αρμόδιους. Κάθε εγγραφή στη λίστα χειρουργείου θα γίνεται με τέσσερις κωδικούς: κλινικής, χειρουργού, αναισθησιολόγου και ασθενούς. Διπλοεγγραφές ασθενών θα απορρίπτονται αμέσως από το ηλεκτρονικό σύστημα και θα ακυρώνονται ομοίως οι εγγραφές γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία αν ματαιώνουν αδικαιολόγητα πρωινό χειρουργείο.

Πηγή: protothema.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 15/10

xristiana

Τα 7 σημάδια ότι μάλλον έχετε έλλειψη βιταμίνης C

xristiana

Ψυχοβιοτική διατροφή: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που αντιμετωπίζει το στρες

xristiana