ΚεντρικήΥγεία

Τι είναι ο health coach και πού μπορεί να σας βοηθήσει

3/10/2022

Οι ειδικότητες στον τομέα της υγείας και της ευεξίας είναι πλέον τόσες πολλές, που συχνά επικρατεί σύγχυση ως προς το πού πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για να λάβει βοήθεια σε  θέματα που τον απασχολούν.

Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, ομοιοπαθητικοί, ολιστικοί θεραπευτές, είναι μόνο κάποιες από τις ειδικότητες των σύγχρονων γκουρού ευζωίας, που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Είναι ωστόσο σημαντικό να έχετε θέσει συγκεκριμένους στόχους πριν αποφασίσετε με ποιον θα συνεργαστείτε.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής η ειδικότητα του health coach.

Σε ποιους τομείς μπορεί να σας βοηθήσει ένας health couch και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον άλλον ειδικό;

Τομείς στους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει

Να θέσετε εφικτούς στόχους που αφορούν την υγεία και την ευεξία σας

Ο ρόλος ενός health coach είναι να βλέπει τη ζωή ολιστικά και να εξετάζει παράγοντες πέρα από τη διατροφή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το πρόγραμμα του ύπνου, η σωματική άσκηση, προβληματισμοί για θέματα υγείας και πολλά άλλα, που θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε τη συμπεριφορά σας προκειμένου να αισθάνεστε καλύτερα. Παρέχοντάς του όλες τις πληροφορίες, ο health coach θα σας βοηθήσει να θέσετε εφικτούς στόχους που είναι επιτεύξιμοι και ταυτόχρονα σας δίνουν κίνητρα. Ένας καλός health coach κατανοεί ότι δεν υπάρχει ένας δρόμος για όλους και μπορεί να ενθαρρύνει την υπευθυνότητα και τα κίνητρα μέσω της γνώσης του.

Να σας κινητοποιήσει ώστε να πετύχετε τους στόχους σας

Μόλις τεθούν οι στόχοι, ο health coach θα σας εμψυχώσει ώστε να μείνετε προσηλωμένοι σε αυτούς, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του στον τομέα της υγείας. Όταν χρειάζεται, θα σας βοηθά να προσαρμόζετε αυτούς τους στόχους.

Είναι επίσης σημαντικό να μην σταματά να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται στον τομέα του.

Να σας συμβουλεύσει γενικά για θέματα διατροφής

Ένας καλός health coach γνωρίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Θα σας βοηθήσει λοιπόν να υιοθετήσετε διατροφικές συνήθειες που ευθυγραμμίζονται με τις μοναδικές ανάγκες του σώματός σας χωρίς να σας επιβάλλει συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων.

Σε ποιους τομείς δεν μπορεί να σας βοηθήσει

Να φτιάξει πρόγραμμα γευμάτων

Σε αντίθεση με τον διατροφολόγο, ο οποίος παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές για τη διατροφή, ο health coach δεν έχει τις γνώσεις να καταρτίσει ένα λεπτομερές διατροφικό πλάνο. Η προσέγγισή του είναι ολιστική και κινείται σε ένα ευρύτερο φάσμα υποστήριξης. Μπορεί δηλαδή να κάνει γενικές συστάσεις και να αξιολογήσει πώς συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν ερεθισμό ή δυσφορία, αλλά δεν μπορεί να καταρτίσει πρόγραμμα διατροφής με θερμίδες και άλλες οδηγίες.

Να συνταγογραφήσει φάρμακα

Ένας health coach δεν έχει πτυχίο ιατρικής και δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα. Μπορεί να προτείνει αλλαγές που αφορούν στον τρόπο ζωής και θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στην αιτία των συμπτωμάτων για να βελτιώσετε συνολικά την ποιότητα της ζωής σας.

Να κάνει διάγνωση

Ο health coach δεν μπορεί να κάνει επίσημη διάγνωση ενός προβλήματος υγείας, μπορεί όμως να σας εξηγήσει τις επιπτώσεις βάσει της διάγνωσης που έχει κάνει ο γιατρός σας και του πλάνου περίθαλψης που έχει ορίσει. Μπορεί επίσης να σας δώσει ολιστικές συμβουλές και να σας προτείνει στρατηγικές διαχείρισης που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την υγεία σας στα χέρια σας.

Να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα εξετάσεων

Η ερμηνεία εργαστηριακών αποτελεσμάτων είναι εκτός του πεδίου των αρμοδιοτήτων ενός health coach. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να παρέχει πληροφορίες με βάση την ερμηνεία των αποτελεσμάτων από τον γιατρό για να βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση της υγείας του. Ο ρόλος του είναι να παρέχει καθοδήγηση και όχι συγκεκριμένες λύσεις ή διάγνωση με βάση τα αποτελέσματα εξετάσεων.

Πηγή: mindbodygreen.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΔΥΠΑ: Τον Απρίλιο Τα Νέα Δωρεάν Διαδικτυακά Εργαστήρια Ομαδικής Συμβουλευτικής

xristiana

Ανακαλύφθηκαν δύο υπερ-Γαίες στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου τους

xristiana

Παρουσίαση Οδηγού Τσέπης για την έμφυλη βία

xristiana