ΚεντρικήΥγεία

Τα οφέλη της αργινίνης στον οργανισμό & οι τροφές που την περιέχουν

1/10/2022

Η L-αργινίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος, καθώς και της έκκρισης αυξητικής ορμόνης. Βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας, συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψη από την άσκηση και βελτιώνει τους ενεργούς μυς.

Επίσης, βελτιώνει την διαδικασία εκκαθάρισης των αποβλήτων από τους μυς, οδηγώντας σε μειωμένη αίσθηση της κόπωσης.

Είναι απαραίτητο για την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ενός μορίου που απαιτείται για μια ποικιλία σωματικών διεργασιών και λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ροής του αίματος, της μιτοχονδριακής λειτουργίας και της κυτταρικής επικοινωνίας.

Επιπλέον, δρα ως πρόδρομος άλλων αμινοξέων συμπεριλαμβανομένου του γλουταμινικού, της προλίνης και της κρεατίνης και είναι απαραίτητο για την υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Η αργινίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των Τ-κυττάρων που παίζουν κεντρικούς ρόλους στην ανοσολογική απόκριση.

Επειδή Η L-αργινίνη έχει τόσους πολλούς κρίσιμους ρόλους στο σώμα σας, μια ανεπάρκεια σε αυτό το αμινοξύ μπορεί να διαταράξει την κυτταρική λειτουργία και τη λειτουργία των οργάνων και να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.

Η L-αργινίνη παράγεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να συσταθεί από το αμινοξύ κιτρουλίνη μέσω της διάσπασης των πρωτεϊνών του σώματος, ή μπορεί να ληφθεί μέσω διαιτητικής πρόσληψης πρωτεΐνης.

Η συμβολή της αργινίνης

Βελτιώνει την αθλητική απόδοση: Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η αργινίνη μπορεί να ενισχύσει την απόδοση της άσκησης με την αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα, η οποία βελτιώνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση στους μυς.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μειώνει το χρόνο επούλωσης των τραυματισμών: Για παράδειγμα, η από του στόματος ή IV αργινίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων όπως η νεκρωτική εντεροκολίτιδα σε βρέφη, περιπτώσεις σηψαιμίας, εγκαυμάτων, χρόνιων παθήσεων και τραυμάτων, καθώς και σε ασθενείς πριν και μετά από χειρουργική επέμβαση και τραύμα.

Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα: Η έρευνα δείχνει ότι η αργινίνη μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Βελτιώνει τη στύση: Η λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης σε δόσεις που κυμαίνονται από 1,5-5 γραμμάρια ημερησίως βελτιώνει σημαντικά τη στυτική δυσλειτουργία.

Βελτιώνει τη ροή του αίματος: Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με αργινίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της προεκλαμψίας, μιας επικίνδυνης κατάστασης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα.

Οι τροφές που περιέχουν L-αργινίνη

Κρέας: Όλα τα κρεατικά αποτελούν πηγή L-αργινίνης. Ωστόσο, να θυμάστε πως το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Λιπαρά ψάρια: Προτιμήστε ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Γαρίδες: Τα 100γρ. γαρίδας περιέχουν 1826 mg της αργινίνης. Διαθέτουν επίσης νιασίνη, ψευδάργυρο, και πρωτεΐνη.

Γαλακτοκομικά: Το γιαούρτι και το κεφίρ αποτελούν υγιεινές επιλογές ενώ περιέχουν και προβιοτικά που θρέφουν το έντερο. Μπορείτε να καταναλώσετε επίσης λευκό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά. Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε αργινίνη είναι 359 mg ανά 227γρ.

Όσπρια και σόγια: Όλα τα όσπρια καθώς και η σόγια περιέχουν L-αργινίνη. Συγκεκριμένα τα 100γρ. σόγιας περιέχουν 6670 mg αργινίνης. Η σόγια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυλλικού οξέος, καλίου ενώ είναι χαμηλή σε λιπαρά, νάτριο, και χοληστερόλη.

Καρπούζι: Μια μερίδα περιέχει λιγότερες από 100 θερμίδες. Περιέχει επίσης 314 mg κάλιο η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη για κράμπες και τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών.

Σπανάκι: Τα 220γρ. σπανάκι περιέχουν 1076 mg αργινίνης. Επίσης, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης C, και σίδηρου.

Αράπικα φιστίκια: Η περιεκτικότητα σε αργινίνη είναι 3085 mg ανά 100γρ. Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, νιασίνη και φολικού οξύ.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κακές συνήθειες που βλάπτουν το δέρμα!

xristiana

Χτυπά το τηλέφωνο και το σηκώνει ο Τοτός

xristiana

Δωρεάν Ομιλίες Της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Για Θέματα Αγωγής Υγείας

xristiana