17/10/2022
Υλικά:
Για το ριζότο
300 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 σκ. σκόρδο κομμένες σε μικρά κομμάτια
280 γρ. ρύζι κατάλληλο για ριζότο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κούπες ζωμός λαχανικών
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. ντοματίνια κομμένα σε 4 κομμάτια
2 κ. γ. θυμάρι τριμμένο
Προαιρετικά 100 γρ. φέτα σε τρίμα
Εκτέλεση:
Σάλτσα
Ζεσταίνεις το λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνεις τα κομμένα ντοματίνια. Τα αφήνεις για 5 περίπου λεπτά.
Προσθέτεις το θυμάρι, το αλατοπίπερο και αν θέλεις τη φέτα.
Ανακατεύεις απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και στη συνέχεια αφαιρείς το τηγάνι από τη φωτιά.
Ριζότο
Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ρίχνει τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και το αφήνεις για μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρεις για 5 περίπου λεπτά.
Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις για 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύεις για 2- λεπτά. Σβήνεις με το λευκό κρασί και περιμένεις μέχρι να εξατμιστεί.
Βάζεις ζωμό μέχρι να καλυφθεί το ρύζι και χαμηλώνεις τη φωτιά.
Ανακατεύεις ανά διαστήματα ώστε να μην κολλήσει.
Μόλις το ρύζι φουσκώσει και μαλακώσει είναι έτοιμο.
Το αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτει τη σάλτσα, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρεις σε ρηχό πιάτο και στολίζεις με φρέσκο βασιλικό.