ΚεντρικήΥγεία

Πόνος στο ηβικό οστό στην εγκυμοσύνη: Τι τον προκαλεί και τι να κάνετε

17/10/2022

Γιατί πονάτε στο ηβικό οστό στην εγκυμοσύνη, πώς γίνεται η διάγνωση και τι μπορείτε να κάνετε.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές χαλαρώνουν τους μύες που βρίσκονται στην πυελική χώρα για να διευκολυνθεί η διαδικασία του τοκετού. Σε κάποιες περιπτώσεις, η υπερβολική χαλάρωση έχει σαν αποτέλεσμα τον πόνο στην ηβική σύμφυση, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Ο πόνος αυτός δεν επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου, ωστόσο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός για εσάς.

Πόνος στο ηβικό οστό – Αίτια

Ο σύνδεσμός που συνδέει τα δύο ηβικά οστά, ονομάζεται ηβική σύμφυση. Στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και πλησιάζει η ώρα του τοκετού, απελευθερώνεται μία ορμόνη που ονομάζεται ρελαξίνη και η οποία κάνει τον σύνδεσμό της ηβικής σύμφυσης να τεντώνεται και να χαλαρώνει. Όταν ο σύνδεσμός αυτός χαλαρώνει πολύ, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο ηβικό οστό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (μόλις στο 1% των κυήσεων) μπορεί να υπάρξει και πλήρης διαχωρισμός των δύο ηβικών οστών, προκαλώντας έντονο πόνο.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο

Κάθε γυναίκα στην εγκυμοσύνη μπορεί να νιώσει πόνο στο ηβικό οστό, ωστόσο κάποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες, όπως το μεγάλο μέγεθος του εμβρύου, η απότομη αύξηση βάρους και οι τραυματισμοί στην πυελική χώρα.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο έντονος πόνος στο ηβικό οστό και συγκεκριμένα στην περιοχή πάνω από το ηβικό τριχωμα. Ο πόνος αυτός μπορεί να διαφοροποιείται ως προς τη συχνότητα και την ένταση. Πόνο επίσης, μπορεί να νιώσετε στο περίνεο, ενώ είναι πιθανό να αντανακλά και στους μηρούς, τα πόδια ή την κοιλιά.

Ίσως νιώσετε ότι ο πόνος γίνεται πιο έντονος όταν κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα όταν τεντώνετε τα πόδια σας, όταν ανεβοκατεβαίνετε σκάλες ή όταν στηρίζεστε στο ένα πόδι.

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική όχι μόνο για να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και για να αποκλείσετε άλλες παθήσεις όπως είναι η ουρολοίμωξη, η έκτοπη κύηση ή η εμφάνιση φλεγμονής στην πυελική χώρα.

Οι ακτονογραφίες την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απαγορευτικές, συνεπώς η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα. Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός εξετάζει την απόσταση μεταξύ των πυελικών οστών και κάνει την αντίστοιχη διάγνωση.

Πόνος στο πυελικό οστό – Θεραπεία

Ο πόνος στην πυελική σύμφυση υποχωρεί συνήθως μετά τον τοκετό, ωστόσο μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Φυσιοθεραπεία. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε οι οποίες θα μειώσουν τον πόνο και θα δυναμώσουν τους μύες της περιοχής.

Χρησιμοποιήστε μία ειδική ζώνη για να κρατάτε τη λεκάνη σταθερή. Σύμφωνα με μελέτες, η χρήση εύκαμπτων ζωνών είναι αποτελεσματικές και μπορούν να αποτρέψουν περαιτέρω τραυματισμούς στην περιοχή.

Γνωρίζετε τι πρέπει να αποφεύγετε. Για παράδειγμα καλό είναι να αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία ή τα στενά παντελόνια όταν κάθεστε.

Ήπια γυμναστική. Εκτός από τη φυσιοθεραπεία μπορείτε να δοκιμάσετε να εντάξετε και την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Μπορείτε να επιλέξετε ασκήσεις που δυναμώνουν τους μύες της πυελικής χώρας, ενώ εξαιρετικά ωφέλιμο και αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου θεωρείται και το κολύμπι.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Η θεραπεία ομορφιάς που αναζωογονεί και χαρίζει λάμψη στο δέρμα

xristiana

Μουσική Εκδήλωση Αφιερωμένη Στον Σταύρο Κουγιουμτζή

xristiana

Δωρεάν online webinar με τίτλο: “Ο ρόλος του Email Marketing στο Digital οικοσύστημα και στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης” του Women Do Business

xristiana