ΚεντρικήΟμορφιά

Οι 5 εχθροί του δέρματος (εκτός από τον ήλιο και τη ρύπανση)

3/10/2022

Εκτός από τον ήλιο και τη ρύπανση, το δέρμα αντιμετωπίζει και άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία του.

Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι εκτός από τον ήλιο και τη ρύπανση, υπάρχουν και άλλοι «εχθροί» που υπονομεύουν την υγεία και τη νεανική μας όψη. Γι’ αυτό αν διαπιστώσουμε ότι στις καθημερινές μας συνήθειες περιλαμβάνεται κάτι από τα παρακάτω, ενημερώνουμε τον δερματολόγο μας. Εκείνος θα μας συμβουλεύσει ποιες skincare κινήσεις πρέπει να υιοθετήσουμε.

#Κάπνισμα

Εκτός από τους κινδύνους σοβαρών παθήσεων, η βλαβερή αυτή συνήθεια συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και τα τριχοειδή μαζεύουν νικοτίνη, μειώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, το οποίο στερείται την αναγκαία οξυγόνωσή του. Σε αρκετές περιπτώσεις η υπερβολική νικοτίνη στον οργανισμό ευθύνεται και για το αντιαισθητικό κιτρινωπό χρώμα στα δάχτυλα.

#Οινόπνευμα (αλκοόλ)

Μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος υπερδιαστέλλουν τα αγγεία του αίματος. Αν η κατανάλωση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αδυνατίσει τα τριχοειδή τείχη. Οταν το αίμα απλώνεται, τα αδυνατισμένα τριχοειδικά τοιχώματα ενδέχεται να διαρραγούν, προκαλώντας αντιαισθητικά σημάδια στο λευκό τμήμα της κόρης του οφθαλμού κάτω από το δέρμα. Το οινόπνευμα επίσης παρασύρει το νερό έξω από τους ιστούς και αφήνει το δέρμα σκούρο και αφυδατωμένο.

#Συχνές εναλλαγές βάρους

Για την υγεία του σώματος επιβάλλεται η διατήρηση του κανονικού βάρους που προσδιορίζεται για τον καθένα ανάλογα με το ύψος του. Με τα επιπλέον κιλά το δέρμα τεντώνεται για να προσαρμοστεί. Αντίθετα, όταν χάνουμε βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα, σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών ή αυστηρής δίαιτας, οι εσωτερικοί μύες του προσώπου δεν έχουν τον χρόνο να προσαρμοστούν σε αυτές τις απότομες αλλαγές. Αυτό προκαλεί ρυτίδιασμα. Προτιμητέο είναι να χάνονται σταδιακά και βαθμιαία τα περιττά κιλά με ιατρική παρακολούθηση.

#Έντονο μασάζ

Το μασάζ είναι ωφέλιμο για το δέρμα αν πραγματοποιείται με σωστό τρόπο από εκπαιδευμένο αισθητικό. Ωστόσο, το έντονο τρίψιμο και τράβηγμα ή λανθασμένες κινήσεις μασάζ πιθανόν να χαλαρώσουν τους κολλαγόνους ιστούς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων.

Τι λέει η ειδικός: Οι κινήσεις να γίνονται από κάτω προς τα πάνω. Το τράβηγμα ή η πίεση των μυών του προσώπου πρέπει να αποφεύγονται. Ασκήσεις του προσώπου που περιλαμβάνουν έντονες εκφράσεις συμβάλλουν ενίοτε στη δημιουργία πρόωρων ρυτίδων και γραμμώσεων του δέρματος. Το δάγκωμα του εσωτερικού μέρους από τα μάγουλα ή το δάγκωμα των χειλιών (τικ) πρέπει επίσης να αποφεύγονται.

#Φάρμακα

Τα φάρμακα ποικίλων ειδών ενδέχεται να έχουν δυσμενή επίδραση στην επιδερμίδα και πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή ιατρού. Και αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα, ή αντίθετα να επιδεινώσουν υπάρχοντα προβλήματα όπως ακμή ή αλλαγή στο χρώμα των νυχιών.

Ευχαριστούμε την κ. Τάνια Βλαδένη, M.Sc., Ph.D., δερματολόγο, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», μέλος της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Ακαδημίας (EADV) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Παιδιατρικής Δερματολογίας (ESPD).

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πολυβιταμίνες: Τα οφέλη τους για την υγεία των ανδρών

xristiana

Διοργάνωση Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στις Σάπες

xristiana

Πρωινές ναυτίες εγκυμοσύνης: Αντιμετωπίστε τις με βιταμίνη Β6

xristiana