ΚεντρικήΥγεία

Ξηροδερμία ή έκζεμα; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

4/10/2022

Ο ερεθισμός στα χέρια κάποιες φορές σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από απλή ξηροδερμία.

Η αιτία μπορεί να είναι το έκζεμα χεριών, το οποίο προκαλεί επώδυνη ξηρότητα και φαγούρα σε όλο το χέρι ή μέρος του, καθώς και στα δάχτυλα.

«Αν τα χέρια σας είναι πολύ ξηρά και πονάνε και η χρήση ενυδατικής κρέμας κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν βοηθά στην ανακούφισή τους, μπορεί να έχετε έκζεμα χεριών», αναφέρει ο Δρ. Dawn Davis, δερματολόγος παιδιών και ενηλίκων στη Mayo Clinic.

«Αν μείνει χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και πρόληψη, το έκζεμα των χεριών μπορεί να επιδεινωθεί».

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το έκζεμα εκδηλώνεται με κόκκινες σκούρες καφέ, μωβ ή γκρι φολιδωτές φλεγμονώδεις κηλίδες που συνοδεύονται από φαγούρα. Μπορεί να αισθάνεστε ότι το δέρμα σας καίει, ενώ συχνά εμφανίζονται κνησμώδεις φουσκάλες και βαθιά, επώδυνα ανοίγματα από τα οποία εκλύεται πύον ή / και αίμα.

Το έκζεμα των χεριών μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Κάποιοι εκδηλώνουν τα συμπτώματα όταν ο καιρός είναι ψυχρός και ξηρός, ενώ σε άλλους επιδεινώνονται τους θερμούς μήνες λόγω εφίδρωσης.

Οι εξάρσεις μπορεί να οφείλονται στο μη σωστό στέγνωμα των βρεγμένων χεριών ή σε αντίδραση σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως είναι το λατέξ και τα μέταλλα κοσμημάτων. Τα άτομα που είχαν έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) στην παιδική ηλικία, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έκζεμα στα χέρια. Παράγοντες που πυροδοτούν το έκζεμα είναι επίσης οι χημικές ουσίες, όπως οι διαλύτες και τα απορρυπαντικά.

Για να προλάβετε τις εξάρσεις του εκζέματος, χρησιμοποιείτε ήπιο ή υποαλλεργικό καθαριστικό χεριών, μην τα πλένετε πολύ συχνά και να θυμάστε να τα ξεπλένετε καλά. Είναι σημαντικό να τα ξεπλένετε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα, όπου μπορεί να μένουν υπολείμματα σαπουνιού. Στη συνέχεια σκουπίστε καλά τα χέρια σας με μια πετσέτα και αποφύγετε το στέγνωμα με αέρα.

Αν χρησιμοποιείτε κρέμες, επιλέξτε κάποια χωρίς άρωμα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Στον πυρήνα όλων των θεραπειών για το έκζεμα, βρίσκεται μια ρουτίνα περιποίησης του ευαίσθητου δέρματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ασθενείς με έκζεμα χεριών, μπορεί να έχουν έκζεμα και στα πόδια, καθώς πρόκειται για μέρη του σώματος που χρησιμοποιούμε συχνά και ως εκ τούτου εκτίθενται σε χημικές ουσίες και άλλους παράγοντες της καθημερινότητας.

Επειδή το δέρμα σε αυτά τα σημεία είναι παχύ, είναι πιο δύσκολη η ενυδάτωσή του, συγκριτικά με άλλα σημεία του σώματος.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε βαζελίνη πριν τον ύπνο ή μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Mην ξεχνάτε να φοράτε γάντια όταν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά.

Πολλοί άνθρωποι με έκζεμα χρησιμοποιούν αραιό διάλυμα οξικού οξέος με το οποίο εμποτίζουν έναν επίδεσμο και τυλίγουν με αυτό τα χέρια τους για αρκετές ώρες ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι πάσχοντες από έκζεμα πρέπει να αναζητούν συμβουλές και θεραπεία από γιατρό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης του δέρματος.

Αν θεωρείτε ότι έχετε έκζεμα χεριών και οι θεραπείες που ακολουθείτε στο σπίτι δεν σας ανακουφίζουν, κλείστε ραντεβού με δερματολόγο.

Πηγή: healthday.com

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μύδια σε σάλτσα βουτύρου με σκόρδο και λευκό κρασί

xristiana

7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Υπό κατάρρευση στην Ελλάδα

xristiana

Περιποίηση προσώπου: Όλα όσα πρέπει να κάνεις για να αποκτήσεις λαμπερή όψη λίγο πριν την Ανάσταση

xristiana