14/10/2022
Το κύριο σύμπτωμα της μικροσκοπικής κολίτιδας είναι η χρόνια διάρροια που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή αρκετά χρόνια πριν γίνει η διάγνωση.
Εκτιμάται ότι 67.200 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαγνωστεί με μικροσκοπική κολίτιδα που αποτελεί αιτία ανεξήγητης διάρροιας. Οι δε γυναίκες έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να νοσήσουν, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Ένας στους τρεις ασθενείς με μικροσκοπική κολίτιδα μπορεί αρχικά να έχει διαγνωστεί λανθασμένα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ του 2019 που αναφέρει ότι το 25% από τους πάσχοντες περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την ακριβή διάγνωση.
Τι είναι η μικροσκοπική κολίτιδα
Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.
Η μικροσκοπική κολίτιδα είναι μια φλεγμονή του παχέος εντέρου που προκαλεί υδαρή διάρροια. Υπάρχουν 2 τύποι μικροσκοπικής κολίτιδας, η λεμφοκυτταρική και η κολλαγονώδης ή κολλαγονική κολίτιδα που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα και χρήζουν της ίδιας αντιμετώπισης.
Οι πάσχοντες στην πλειονότητά τους έχουν 4 έως 9 υδαρείς κενώσεις του εντέρου κάθε μέρα και οι διάρροιες διαρκούν ακόμη και για μήνες.
Τα φάρμακα που συνδέονται με την μικροσκοπική κολίτιδα
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, τα αντικαταθλιπτικά (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), η ασπιρίνη, οι στατίνες και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μικροσκοπική κολίτιδα, ή να την επιδεινώσουν.
Η λίστα των φαρμάκων είναι η εξής:
- Ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη και ιβουπροφαίνη
- Αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, συμπεριλαμβανομένης της λανσοπραζόλης
- Ακαρβόζη
- Φλουταμίδη
- Ρανιτιδίνη
- Επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, όπως σερτραλίνη
- Καρβαμαζεπίνη
Τα συμπτώματα της μικροσκοπικής κολίτιδας
Το κύριο σύμπτωμα της μικροσκοπικής κολίτιδας είναι η μη αιματηρή διάρροια.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Έντονη κινητικότητα του εντέρου
- Απώλεια βάρους
- Πόνος και κράμπες στην κοιλιακή χώρα
- Ακράτεια κοπράνων
- Ναυτία
- Αφυδάτωση
- Δυσαπορρόφηση του χολικού οξέος
Τι έδειξαν οι έρευνες
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια χρήση PPIs με πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο και καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα και τουλάχιστον μία μελέτη δείχνει ότι η χρήση αναστολέων της αντλίας πρωτονίων αυξάνει τον κίνδυνο μικροσκοπικής κολίτιδας. Οι ασθενείς που λάμβαναν λανσοπραζόλη, για παράδειγμα, είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μικροσκοπική κολίτιδα σε σχέση με άλλους ανθρώπους σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία, οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με την πάθηση.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν το 2018 στο περιοδικό Alimentary Pharmacology and Therapeutics, διαπίστωσαν ότι οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αύξησαν σε μικρότερο βαθμό τον κίνδυνο.
Δεν είναι σαφές από τη μελέτη εάν τα φάρμακα προκαλούν την ανάπτυξη της ασθένειας ή επιδείνωσαν τα συμπτώματα.
Μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ κατέληξε σε παρόμοια ευρήματα καθώς ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα για την καταπολέμηση της καούρας αντιμετώπισαν μικροσκοπική κολίτιδα.
«Δεν είναι σαφής η σχέση μεταξύ των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων και της ανάπτυξης μικροσκοπικής κολίτιδας» εξηγεί ο καθηγητής Shaji Sebastian από το Πανεπιστημίου του Hull ο οποίος λέει στη συνέχεια: «Η μείωση του οξέος έχει επίδραση στην ισορροπία του μικροβιώματος, των βακτηρίων στο έντερο ή αλλάζει τη χημική σύνθεσή του εντός του εντέρου γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση με αποτέλεσμα τη φλεγμονή».
Εξηγεί, επίσης, πως οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αποτελούν σημαντική θεραπεία σε ασθενείς με οισοφάγο Barrett, όπου η επένδυσή του έχει υποστεί βλάβη από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μειώνοντας την ποσότητα του παραγόμενου οξέος του στομάχου προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.
Στη συνέχεια ο Shaji Sebastian εξηγεί: «Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική χρήση των αναστολέων της αντλίας πρωτονίων».
«Η μικροσκοπική κολίτιδα δεν είναι τόσο γνωστή όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα», λέει η Julie Harrington, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Guts UK.
Ένα βασικό ζήτημα είναι ότι διαγιγνώσκεται μόνο με κολονοσκόπηση (όπου ένας καθετήρας κάμερας εισάγεται στο παχύ έντερο) και βιοψία, λέει ο Δρ. Matthew Kurien, λέκτορας και γαστρεντερολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ο οποίος εξηγεί πως επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πολλοί γιατροί ίσως κάνουν λανθασμένη ή αργοπορημένη διάγνωση.
Με πληροφορίες από: Mail Online
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com