ΚεντρικήΥγεία

Λευκό ρύζι: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

5/10/2022

Η κατανάλωση λευκού ρυζιού βλάπτει μακροπρόθεσμα την καρδιά όσο και η κατανάλωση ζάχαρης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ερευνητές στο Ιράν εξέτασαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους ανθρώπους που έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα δημητριακά και τον συνέκριναν με αυτούς που έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν επεξεργασμένα δημητριακά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο στη μέση ηλικία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei είπε ότι οι επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα δημητριακά ήταν παρόμοιες με αυτής που βασίζεται στο πρόχειρο φαγητό.

«Μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθυγιεινών και επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ανθυγιεινά σάκχαρα και έλαια», είπε.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά διασπώνται γρήγορα από το σώμα επειδή τους έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του μεταγευματικού σακχάρου.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά και να προκαλέσουν το σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρόμη και το ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχουν ολόκληρους τους κόκκους του σιταριού, ενώ τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν αλεσθεί μετά την αφαίρεση του φλοιού τους.

Αυτό γίνεται για να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής τους, συνεπάγεται όμως ότι χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά κατά την επεξεργασία τους.

Τα περισσότερα μπισκότα, ζυμαρικά και άλλα αρτοσκευάσματα παρασκευάζονται από επεξεργασμένα άλευρα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.168 υγιείς άνθρωποι και 1.369 πάσχοντες με στεφανιαία νόσο.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για να καθοριστεί το πόσο συχνά έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως και επεξεργασμένα.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης στεφανιαίας νόσου, ενώ η κατανάλωση περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο.

Ο Δρ. Gaskarei είπε: «Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών παγκοσμίως, καθώς και τον αντίκτυπό τους στη συνολική υγεία, είναι συνεπώς σημαντικό να βρούμε τρόπους να ενθαρρύνουμε και να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τα οφέλη της κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως».

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο του 13ο Συνεδρίου της Καρδιολογικής Εταιρείας των Εμιράτων, στο Ντουμπάι, στις 7-9 Οκτωβρίου 2022.

Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 34 δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ από καρδιακές παθήσεις, οι οποίες προκάλεσαν έναν στους πέντε θανάτους το 2020.

Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου.

Σκοτώνει διπλάσιες γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, τις περισσότερες πριν την ηλικία των 75 ετών.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όλοι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, πρωτεΐνες και ψάρια.

Πηγή: Mail Online

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η σημασία της βιταμίνης Β6 στην εγκυμοσύνη

xristiana

Τι συμβαίνει αν πρήζονται τα δάχτυλά σας όταν περπατάτε ή ασκείστε

xristiana

Η τάρτα της τεμπέλας με λάιμ και ανανά

xristiana