ΚεντρικήΥγεία

Κετογονική δίαιτα: Πόσο βοηθά όσους βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη και του διαβήτη

28/10/2022

Η δίαιτα keto δεν είναι απλά μια δίαιτα της μόδας.

Είναι μια διατροφή με πολύ λίγους υδατάνθρακες που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη.

Η κετογονική δίαιτα προβλέπει τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων και την αντικατάστασή τους με τροφές πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνες.

Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, από τη βελτίωση των νοητικών επιδόσεων και τη διατήρηση του μυαλού σε εγρήγορση μέχρι τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Αν και πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν έχουν επαληθευτεί, νέα μελέτη έδειξε ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2 για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 150 άτομα ηλικίας 40 έως 70 ετών, των οποίων το σάκχαρο κυμαινόταν σε επίπεδα προδιαβήτη έως διαβήτη και δεν έπαιρναν φάρμακα για την πάθηση.

Τα μέλη της μίας ομάδας ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή και παρακολουθήθηκαν για έξι μήνες. Οι υπόλοιποι έτρωγαν το ισοδύναμο μόλις 16 γραμμαρίων υδατανθράκων, δηλαδή μία φέτα ψωμί καθημερινά επί ένα μήνα.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, όσοι ανήκαν στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων, είδαν μείωση από 0,19% έως 0,33% της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα τους.

Η υιοθέτηση μια δίαιτας με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, θα μπορούσε να βοηθήσει τους προδιαβητικούς να αποτρέψουν την επιδείνωση των επιπέδων γλυκόζης και να αποφύγουν πιθανώς τη διάγνωση διαβήτη.

Η ομάδα που συνέχισε τη συνήθη διατροφή, είδε τα επίπεδα γλυκόζης να πέφτουν μόνο 0,02-0,10%.

diavitis

Όσοι έκοψαν τους υδατάνθρακες, είδαν τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης να πέφτουν κατά 0,23% περισσότερο από τα άτομα της ομάδας που συνέχισαν τη συνήθη δίαιτα.

Η Δρ. Kirsten Dorans, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, τονίζει: «Το βασικό μήνυμα είναι ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, εάν διατηρηθεί, μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Περίπου 37 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη, το 90% εκ των οποίων από διαβήτη τύπου 2.

Εκτιμάται ότι 96 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν προδιαβήτη.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, την καθιστική ζωή και την κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τα άτομα που ζουν με διαβήτη να ακολουθούν δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα το σάκχαρό τους, να μειώσουν τις ανάγκες σε φάρμακα, αλλά και τον κίνδυνο επιπλοκών όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, η χρόνια νεφρική νόσος και οι νευρικές βλάβες.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση συνιστά στα άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη να ακολουθούν δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες, να τρώνε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και τροφές με πολλές πρωτεΐνες για να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα τους.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι μια διατροφική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την επίδρασή της στο σάκχαρο όσων βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη. Πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτή η διατροφική προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική προσέγγιση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2», πρόσθεσε η Δρ. Dorans.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο ίσιωμα

xristiana

«Η Φροντίδα Του Στόματος Σε Ασθενείς Με Καρκίνο» Από Τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού

xristiana

Πάρκο Καινοτομίας JOIST: Άνθρωποι & Κατοικίδια – ΜΑΖΙ ας Κάνουμε τις Ζωές μας Καλύτερες

xristiana