ΚεντρικήΠεριβάλλον

Διαρροές Nord Stream: Ανησυχία επιστημόνων για μόλυνση των υδάτων

23/10/2022

Ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες και τους ερευνητές, οι οποίοι εξετάζουν εάν οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream προκάλεσαν περαιτέρω περιβαλλοντικό χάος, ανακατεύοντας τους ρύπους από τα χημικά όπλα που πετάχτηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εκρήξεις που έσπασαν τους αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου συνέβησαν πολύ κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας, μια περιοχή όπου απορρίφθηκαν χημικά όπλα το 1947 ως μέρος της μεταπολεμικής αποστρατιωτικοποίησης της Γερμανίας.

Περίπου 32.000 τόνοι χημικών όπλων, που περιείχαν περίπου 11.000 τόνους ενεργών παραγόντων χημικού πολέμου, απορρίφθηκαν στην τοποθεσία, λέει ο Χανς Σάντερσον , περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία. Με την πάροδο του χρόνου, τα μεταλλικά περιβλήματα των περισσότερων από τις απορριφθείσες κεφαλές πιθανότατα έχουν διαβρωθεί, προκαλώντας την έκπλυση του περιεχομένου στο περιβάλλον ίζημα.

Ο Σάντερσον λέει στο Nature ότι ανησυχεί ότι η βίαιη αποβολή μεθανίου από τον διαρρηγμένο αγωγό μπορεί να έχει επηρεάσει σημαντικά τη θαλάσσια άγρια ​​ζωή. Οι προσμείξεις περιλαμβάνουν το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-137, τοξικές επιβραδυντικές φλόγας χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες και βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου, του καδμίου και του μολύβδου.

«Η Βαλτική Θάλασσα είναι βασικά μια από τις πιο βαριά μολυσμένες θάλασσες στον πλανήτη. Έτσι, αυτό το ίζημα εδώ είναι γεμάτο σκουπίδια», λέει ο Σάντερσον, ο οποίος συμμετείχε στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όταν τοποθετήθηκαν αρχικά οι αγωγοί Nord Stream. «Αυτές οι εκρήξεις [επίσης] έγιναν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη χωματερή αυτών των χημικών όπλων».

Όταν είδε εικόνες απελευθερωμένου μεθανίου να αναβλύζει σε μια ευρεία περιοχή γύρω από τον διαρρηγμένο αγωγό, «συνειδητοποίησα ότι υπήρχε πολύ ίζημα που θα επιστρέψει στο νερό», λέει ο Σάντερσον. «Αυτά τα ιζήματα είναι πολύ χαλαρά εκεί έξω, επομένως είναι χνουδωτά και πραγματικά κινητά. Έτσι, πολλά ιζήματα μπορούν να επαναιωρηθούν».

Η ομάδα του χρησιμοποιεί τώρα δεδομένα από συνεχή παρακολούθηση στην περιοχή για να μοντελοποιήσει την έκταση της διασποράς των ιζημάτων που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις. Στη συνέχεια, η ομάδα θα χρησιμοποιήσει κατώφλια τοξικότητας για διάφορα θαλάσσια είδη για να διερευνήσει εάν είναι πιθανό να έχει προκληθεί σημαντική βλάβη στη θαλάσσια ζωή. Οι ερευνητές άρχισαν επίσης να λαμβάνουν δείγματα θαλασσινού νερού και ιζημάτων από την περιοχή για να βελτιώσουν την ακρίβεια των μοντέλων τους.

«Νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας», λέει ο Ρότνεϊ Φόστερ, ένας επιστήμονας της θάλασσας στο Πανεπιστήμιο του Hull, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έχει κάνει πολλή δουλειά γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα. Δεδομένου του μεγέθους και της κλίμακας της διαρροής μεθανίου, λέει, «πολλές μεγάλες ποσότητες ιζήματος πρόκειται να επανακινητοποιηθούν».

Ο Φόρστερ λέει ότι επιστήμονες με έδρα σε χώρες που συνορεύουν με την περιοχή θα μπορούσαν να παρέχουν χρήσιμα δεδομένα. «Η Γερμανία, η Σουηδία και η Δανία έχουν όλα καλά ερευνητικά πλοία στην περιοχή, που περιβάλλονται από αρκετά υψηλή συγκέντρωση επιστημονικής δραστηριότητας». Οποιοδήποτε ίζημα μεταφέρεται μέχρι την επιφάνεια θα πρέπει να είναι ορατό σε εικόνες από δορυφόρους.

Όλη η δημοσίευση εδώ

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δωρεάν Καρδιολογικές Εξετάσεις Από Τα ΚΑΠΗ Γαλατσίου

xristiana

Είναι ασφαλές ή όχι να κόβουμε τα πετσάκια από τα νύχια μας; Tην απάντηση δίνει ο διασημότερος nail artist του πλανήτη

xristiana

Σεμινάριο Για Τη Διαχείριση Περιστατικών Εξαφάνισης Ανηλίκων & Ενηλίκων

xristiana