ΚεντρικήΥγεία

Ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό: Αίτια, διάρκεια και τι μπορείτε να κάνετε

1/10/2022

Οι αλλαγές στο σώμα συνεχίζονται και μετά τον τοκετό. Η ακράτεια ούρων είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού. Τι είναι αυτό που την προκαλεί, πόσο διαρκεί και τι μπορείτε να κάνετε;

Τι προκαλεί την ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό;

Κανονικά τα νεύρα, οι σύνδεσμοι και οι μύες του πυελικού εδάφους «δουλεύουν» συνεργατικά μεταξύ τους για να στηρίξουν την ουροδόχο κύστη και να κρατήσουν την ουρήθρα κλειστή. Πιθανές αλλαγές στην περιοχή λόγω του τοκετού ή κάποιος τραυματισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια ούρων.

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό;

Σύμφωνα με έρευνες, οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ακράτεια ούρων μετά τη γέννα. Οι γυναίκες οι οποίες είχαν ακράτεια ούρων την περίοδο της εγκυμοσύνης ή και πιο πριν είναι επίσης πιθανό να εμφανίσουν αντίστοιχα συμπτώματα και μετά τον τοκετό και να εξακολουθούν να τα έχουν ακόμα και για χρόνια.

Τέλος, οι πιθανότητες για ακράτεια ούρων είναι πιο αυξημένες στις γυναίκες που γεννούν με φυσιολογικό τοκετό αντί για τοκετό με καισαρική τομή, ενώ ενδέχεται να επηρεάζουν και οι εξής παράγοντες:

  • Διαβήτης κύησης
  • Μεγάλο μέγεθος μωρού
  • Περισσότεροι από 3-4 τοκετοί στο παρελθόν

Πόσο διαρκεί η ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό

Για κάποιες γυναίκες η ακράτεια ούρων διαρκεί μία με δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ για άλλες μήνες ή και περισσότερο. Κάποιες γυναίκες, επίσης, ενδέχεται να εμφανίσουν ακράτεια ούρων αρκετό καιρό μετά τον τοκετό και αυτό γιατί το πρόβλημα επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου και όσο η γυναίκα μεγαλώνει.

Ακράτεια ούρων μετά τον τοκετό: Τι μπορείτε να κάνετε

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Είναι πιθανό να σας κάνει κάποια καλλιέργεια ούρων για να αποκλείσει την πιθανότητα ουρολοίμωξης.

Κάντε ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel δυναμώνουν τους μύες στην περιοχή της λεκάνης, οι οποίοι υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το λεπτό έντερο και το ορθό.

Ρυθμίστε το σωματικό βάρος σας

Εάν πήρατε πολύ βάρος στην εγκυμοσύνη ή και πιο πριν, προσπαθήστε να το επαναφέρετε στα φυσιολογικά επίπεδα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και ο θηλασμός.

Δοκιμάστε επίσης να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης ή και αλκοόλ να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να προλάβετε την δυσκοιλιότητα που μπορεί να επιδεινώσει την ακράτεια για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα σταυρώνετε τα πόδια σας κάθε φορά που θέλετε να βήξετε ή να φτερνιστείτε.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γρίπη: Τι φάρμακα υπάρχουν εκτός από το εμβόλιο

xristiana

8ο Panorama Charity Fun Run «Μελίνα Λαζαρίδου»

xristiana

Κορωνοϊός: Η ήπια COVID δημιουργεί και στους νέους επικίνδυνες αλλοιώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς

xristiana