3/10/2022
Το έκζεμα είναι μια κατάσταση που κάνει το δέρμα σας να κοκκινίζει, να ξεραίνεται και να σας προκαλεί φαγούρα. Είναι επίσης γνωστό και ως δερματίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά σημεία στο σώμα σας και διαφορετικοί τύποι μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικά συμπτώματα.
Το έκζεμα μπορεί να προκαλέσει:
- Κόκκινα μπαλώματα
- Μικρά σπυράκια
- Απολέπιση δέρματος
- Δέρμα που είναι πιο σκούρο, πιο ανοιχτό ή πιο παχύ
Τύποι εκζέματος στο πρόσωπο
Υπάρχουν πολλά είδη εκζέματος. Οι τύποι που εντοπίζονται συχνά στο πρόσωπο περιλαμβάνουν:
- Ατοπικό έκζεμα
- Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
- Δερματίτιδα εξ επαφής
Αιτίες εκζέματος στο πρόσωπο
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί το έκζεμα. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να γεννιούνται με την τάση να το παθαίνουν. Πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα περιλαμβάνουν:
- Υψηλές θερμοκρασίες
- Εφίδρωση
- Αέρας που είναι πολύ ξηρός ή πολύ υγρός
- Ηλιακό φως
- Επαφή με ορισμένα είδη χημικών ουσιών
Έκζεμα: Θεραπευτική αγωγή
Το έκζεμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά έρχεται και φεύγει. Μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια χωρίς έξαρση. Με τη βοήθεια του γιατρού σας, μπορείτε να διαχειριστείτε και να απαλύνετε τα συμπτώματά σας, όταν τα έχετε.
Στεροειδείς αλοιφές
Αποτελούν βασικό μέρος της θεραπείας του εκζέματος. Μια μη συνταγογραφούμενη κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να βοηθήσει με το κόκκινο, κνησμώδες δέρμα. Βάλτε τη μία ή δύο φορές την ημέρα για αρκετές εβδομάδες. Εάν αυτό δεν λειτουργεί αρκετά καλά, μπορεί να χρειαστείτε ένα ισχυρότερο συνταγογραφούμενο στεροειδές. Χρησιμοποιήστε το για μικρό χρονικό διάστημα, όμως, γιατί μπορεί να λεπτύνει το δέρμα σας.
Αναστολείς καλσινευρίνης (Calcineurin)
Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αυτά αντί για στεροειδή αλοιφή. Οι αναστολείς καλσινευρίνης μπλοκάρουν τις χημικές ουσίες που μπορούν να κάνουν το έκζεμά σας να ξεσπάσει. Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα για τη θεραπεία του εκζέματος στο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων, του λαιμού και των πτυχών του δέρματος.
Ελέγξτε για μύκητες
Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αλοιφές κατά της ζύμης, εάν το έκζεμά σας προκαλείται από μυκητιασική λοίμωξη. Τα υψηλά επίπεδα ενός είδους ζύμης που συνήθως βρίσκονται στο δέρμα μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με ατοπικό έκζεμα στο κεφάλι ή στον λαιμό.
Φωτοθεραπεία (θεραπεία με υπεριώδες φως)
Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει εάν το έκζεμά σας είναι μέτριο έως σοβαρό και η φαρμακευτική αγωγή με αλοιφές δεν έχει αποτέλεσμα. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση αυτού του τύπου θεραπείας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος.
Περιποίηση δέρματος για έκζεμα προσώπου
Ενυδάτωση
Ο καλύτερος τρόπος για να μην στεγνώσει το δέρμα σας είναι με παχύρρευστες κρέμες, όχι με αραιές λοσιόν. Η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε αυτό είναι αμέσως μετά το πλύσιμο του προσώπου σας. Εάν οι αλοιφές είναι πολύ λιπαρές για το πρόσωπό σας, δοκιμάστε να τις χρησιμοποιείτε μόνο τη νύχτα.
Απαλός καθαρισμός προσώπου
Το σαπούνι μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας, αλλά το πλύσιμο μόνο με νερό μπορεί να μην είναι αρκετό, ειδικά αν το πρόσωπό σας είναι λιπαρό. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό χωρίς σαπούνι ή ένα ιατρικό μαλακτικό. Στεγνώστε το πρόσωπό σας ακουμπώντας (και όχι τρίβοντας) με μια μαλακή πετσέτα.
Προσοχή στις θερμοκρασίες
Χρησιμοποιήστε μόνο δροσερό (όχι ζεστό) νερό στο πρόσωπό σας και για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
Μειώστε το μακιγιάζ
Μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά σε ερεθισμένο δέρμα.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com