ΚεντρικήΥγεία

Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 10 παθολογικές ειδικότητες – Πώς θα επιλέγουν οι πολίτες

11/10/2022

Την εναλλακτική επιλογή του προσωπικού γιατρού “ειδικότητας” θα έχουν σε λίγες ημέρες οι πολίτες, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη (12/10) ανοίγει η πλατφόρμα για τη δήλωση συμμετοχής των ενδιαφερομένων γιατρών παθολογικών ειδικοτήτων. Οι γιατροί θα πρέπει πολύ σύντομα να υπογράψουν σχετικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί 10 παθολογικών ειδικοτήτων θα μπορούν να είναι οι “προσωπικοί γιατροί” πολιτών, σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Η πλατφόρμα στην οποία θα δηλώσουν συμμετοχή οι γιατροί, ώστε να επιλεγούν στη συνέχεια από τους πολίτες ως “προσωπικοί γιατροί”, ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr.

Οι πολίτες θα μπορούν πολύ σύντομα να επιλέγουν για προσωπικούς γιατρούς, ανάμεσα σε ειδικότητες που έχουν  βασική εκπαίδευση στην Παθολογία, όπως είναι οι:

α) αιματολόγοι, β) γαστρεντερολόγοι, γ) ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, δ) καρδιολόγοι, ε) νευρολόγοι, στ) νεφρολόγοι, ζ) ρευματολόγοι, η) παθολόγοι- ογκολόγοι, θ) πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι και ι) γιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν οι γιατροί όλων των παραπάνω ειδικοτήτων, που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Να σημειωθεί ότι οι γιατροί θα πρέπει προηγουμένως να συνάψουν υποχρεωτικά συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εάν έχουν παλαιότερη σύμβαση ως “γιατροί ειδικότητας” θα πρέπει να συμβληθούν εκ νέου με τον Οργανισμό, με τους νέους όρους, προϋποθέσεις, υποχρεώσεις και αμοιβές που προβλέπει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

Προσωπικός γιατρός: “Αχαρτογράφητα νερά” η ένταξη άλλων ειδικοτήτων

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 6 στους 10 πολίτες (σχεδόν το 55%) στην Π.Ε. Αττικής δεν μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό.

Έτσι, η ένταξη ειδικοτήτων στο σύστημα αποτελεί λύση ανάγκης, ελλείψει ικανού αριθμού παθολόγων και γενικών γιατρών, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυτό παραδέχθηκε μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος πρόσθεσε πως η ενεργοποίηση του plan B από την πλευρά του υπουργείου Υγείας έγινε αναγκαστικά και προς το παρόν είναι άγνωστο το αποτέλεσμα:

«Μπήκαν στο σύστημα οι 10 ειδικότητες, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή από γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Δεν ήταν πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο plan B, που δεν ξέρουμε και πόσο θα αποδώσει, γιατί είναι αχαρτογράφητα νερά, ούτε να πάμε και στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, υπάρχουν μελετημένα βήματα για το τι θα γίνει σε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να φτάσουμε το στόχο του 60-80%», πρόσθεσε, εννοώντας τα ποσοστά κάλυψης του πληθυσμού.

Πώς θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους οι ειδικοί γιατροί

Οι γιατροί ειδικοτήτων που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να έχουν εγγεγραμμένο πληθυσμό, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ήδη σύμβαση και μισθοδοτούνται από άλλους φορείς του δημόσιου τομέα.

Εάν δε, έχουν έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αυτή θα παύσει να ισχύει από τη στιγμή της υπογραφής της νέας συμφωνίας με τον Οργανισμό.

Στις υποχρεώσεις των ειδικών γιατρών εντάσσεται η συμπλήρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας του πολίτη, η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων και η παραπομπή σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο, εάν το απαιτεί η κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι ειδικοί γιατροί, θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση του κράτους και αποδέχονται την ευθύνη να πραγματοποιούν εφημερίες σε δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας) εάν υπάρχει ανάγκη και κληθούν από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Όσον αφορά στον αριθμό των εγγεγραμμένων ασθενών και το ωράριο εργασίας των γιατρών; Θα ισχύει ακριβώς ό,τι ισχύει και για τους παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Δηλαδή, οι αριθμοί θα καθορίζονται κατά αναλογία με τον αριθμό εγγεγραμμένων στη λίστα του ιατρού, με μέγιστο τις 35 ώρες την εβδομάδα και ελάχιστο τις 15 ώρες την εβδομάδα.

Αναφορικά με το ωράριο εξυπηρέτησης των ληπτών υπηρεσιών υγείας, σημειώνεται ότι το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας του Ιατρείου, είναι το εξής:

  • έως και 857 ασθενείς: 15 ώρες την εβδομάδα
  • από 858 – 1.143 ασθενείς: 20 ώρες την εβδομάδα
  • από 1.144 – 1.429 ασθενείς: 25 ώρες την εβδομάδα
  • από 1.430 – 1.714 ασθενείς: 30 ώρες την εβδομάδα
  • από 1.715 – 2000 ασθενείς: 35 ώρες την εβδομάδα

Προσωπικός γιατρός: Ποιες περιοχές σημείωσαν το μεγαλύτερο “σκορ” στις εγγραφές

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας στις 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, έχει εγγραφεί μέχρι στιγμής, πάνω από το 50% των δικαιούχων πολιτών.

Οι καλύτερες “επιδόσεις” σε ποσοστά κάλυψης δικαιούχων ανά Περιφερειακή Ενότητα, είναι οι εξής:

  • Φλώρινα: 77,9%
  • Πιερία: 66,54%
  • Ηράκλειο: 62,9%
  • Μαγνησία: 62,68%
  • Λέσβος: 62,65%

Επίσης, από τα 4.403.594 εγγεγραμμένα άτομα, τα 2.783.639 έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό της δημόσιας πρωτοβάθμιας δομής, εκ των οποίων οι 375.592 σε ΤΟΜΥ, ενώ 1.619.955 πολίτες έχουν γραφτεί σε ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 16/11

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

ΣΥΝΑΥΛΙΑ <<ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ>>

xristiana