Εξαντλούνται τα αποθέματα σε καυσόξυλα στη Βόρεια Ελλάδα – Πού κυμαίνονται οι τιμές

36

5/10/2022

Έλλειψη καυσόξυλων υπάρχει στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας επιχειρηματίες του χώρου και κατοίκους ορεινών περιοχών να εκφράζουν φόβους ότι η χρονιά θα βγει πολύ δύσκολα και υπάρχει ο κίνδυνος να μην ικανοποιηθεί το σύνολο των αναγκών των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, ξυλόσομπες και τζάκια θα έχουν την τιμητική τους προκειμένου οι Θεσσαλονικείς να βγάλουν το χειμώνα, ωστόσο οι πολλαπλάσιες για φέτος παραγγελίες, στερεύουν την αγορά με τους εμπόρους να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν όλους τους καταναλωτές.

Οι αποθήκες κινδυνεύουν να αδειάσουν, όπως λένε οι έμποροι οι ελλείψεις οφείλονται στη μικρή φετινή παραγωγή και την μηδενική εισαγωγή από γειτονικές.

Η αυξημένη ζήτηση έχει διπλασιάσει τις τιμές, με καυσόξυλα και πέλλετ να έχουν μπει στο στόχαστρο της πολιτείας.

Οι τιμές στα καυσόξυλα κυμαίνονται από 130 ευρώ το κυβικό για οξυά και 140 για βελανιδιά, φέτος η τιμή στο πέλλετ αγγίζει τα 700 ευρώ ο τόνος από 250 που ήταν πέρυσι.

Στον Τροπαιούχο Φλώρινας, που ήδη η θερμοκρασία είναι χαμηλή, η διάθεση καυσόξυλων, που δικαιούται δωρεάν κάθε κάτοικος μόλις ξεκίνησε, η ποσότητα όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι είναι η μισή από αυτή, που καταναλώνει ένα νοικοκυριό σε έξι μήνες. Μάταια, όπως λένε, αναζητούν καυσόξυλα στην αγορά για να έχουν επάρκεια.

Την ίδια ώρα, φρένο στις τιμές των καυσόξυλων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τροπολογία, με την οποία θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν εντός δύο ημερών δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων σε καυσόξυλα παντός είδους,, πέλλετ, μπριγκέτες, προσάναμμα και δαδί.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com