ΚεντρικήΥγεία

Έρχεται νέα Υπουργική Απόφαση για το φάρμακο

4/10/2022

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Την υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων προσπαθεί να μειώσει με το νέο σχέδιο νόμου το υπουργείο Υγείας όπως επισημαίνει ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι επί της ουσίας τα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση, με μέτρα όπως το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία ενώ, ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία απλώς διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback.

«Οι όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση» τόνισε προ ημερών κάνοντας το πράξη σήμερα ανακοινώνοντας τη διάρθρωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία έχει ως εξής:

Ο προϋπολογισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ως έχει διαχωριστεί σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθώς επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης.

Τα φάρμακα 1Α θα παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν υπέρμετρα.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού περί των 60 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%.

Σε περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως πχ από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών.

Το δελτίο τιμών θα εκδοθεί με τους αυτούς όρους και ήδη δρομολογείται η έκδοση του.

Στόχος, όπως εξηγεί ο υπουργός, παραμένει ο έλεγχος της κατανάλωσης και μέσω διαρθρωτικών μέτρων οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικες οδηγίες. Αντίστοιχα τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας όπως είναι οι βιταμίνες, διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους.

«Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρίες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακα τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023» τόνισε ο κ. Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των μέτρων είναι να μην λείπει κανένα φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή, αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση.

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή ζητά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας- ΠΕΦ λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και την χρηματοδότηση των νέων θεραπειών. Ακριβώς λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού, όλες οι φαρμακοβιομηχανίες και κυρίως οι ελληνικές που διαθέτουν οικονομικά φάρμακα έφθασαν να επιβαρύνονται με τεράστια ποσά επιστροφών τα τελευταία χρόνια. Πάγια θέση της ΠΕΦ είναι ότι στο πλαίσιο του χαμηλού κλειστού προϋπολογισμού να ισχύσει ένας ξεκάθαρος και διαφανής κανόνας. Όποιος προκαλεί την αύξηση της δαπάνης θα πρέπει να επιβαρύνεται και ανάλογα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της από τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης κυρίως των νέων ακριβών θεραπειών μπορούν να εξοικονομηθούν 250 – 300 εκατ.€. Η ΠΕΦ τονίζει κλείνοντας, ότι δεν είναι πλέον δυνατό τα παλαιά οικονομικά φάρμακα και τα γενόσημα που κυκλοφορούν με μέση τιμή 8 ευρώ καλύπτοντας 3.000.000 ασθενείς, να επιβαρύνονται υπέρμετρα λόγω της αύξησης της δαπάνης που προκαλείται από τα ακριβά φάρμακα καθώς, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο.

Από την άλλη βέβαια ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος -ΣΦΕΕ, που εκπροσωπεί τις πολυεθνικές επισημαίνει ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές έχουν φτάσει να ξεπερνούν το 60% των πωλήσεων τους. Ενώ, το Pharma Innovation Forum -PIF συμπληρώνει ότι για τα νέα καινοτόμα φάρμακα οι επιστροφές αυτές υπερβαίνουν το 70% και ότι για έναν ασθενή με σοβαρή και χρόνια νόσο το κράτος καλύπτει τη φαρμακευτική του δαπάνη μόνοι τους πρώτους 4 μήνες το χρόνο και από εκεί και μετά η δαπάνη αυτή καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των εταιρειών και προαναγγέλλει ότι θα σταματήσουν οι εταιρείες να διαθέτουν 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια, απάκι και τυριά

xristiana

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας – Βροχές σε δυτικά, βόρεια, Ανατ. Αιγαίο

xristiana

Σκρέκας: Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα υπάρχει επιδότηση στους λογαριασμούς

xristiana