ΚεντρικήΟμορφιά

Kρέμες με Βιταμίνη C | Ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερο να τις εφαρμόζεις;

6/9/2022

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη, θαυματουργή κατά τ᾽άλλα, Βιταμίνη C και το πότε πρέπει να εφαρμόζονται οι κρέμες με βιταμίνη c για να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο δέρμα σου. Πολλοί συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να εφαρμόζεται το πρωί, συνδυαστικά με το αντηλιακό, άλλοι προκρίνουν την εφαρμογή της το βράδυ ενώ τελευταία υπάρχει και η άποψη ότι η πρωινή χρήση ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμα και πανάδες στο δέρμα, μιας και πρόκειται για μια βιταμίνη που οξειδώνεται εύκολα και αντιδρά με τον ήλιο. Με τόσες αντικρουόμενες απόψεις, τι ισχύει τελικά;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι η βιταμίνη C και γιατί είναι τόσο ωφέλιμη για την επιδερμίδα μας;

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι η ισχυρότερη υδατοδιαλυτή βιταμίνη του οργανισμού μας την οποία προσλαμβάνουμε μόνο από τις τροφές και η οποία παρεμβαίνει πολλαπλά και ευεργετικά στη λειτουργία των κυττάρων. Τα οφέλη της είναι αναμφισβήτητα αφού προστατεύει από τη φωτογήρανση, καταπολεμά τις δυσχρωμίες, βελτιώνει την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας, διατηρεί τη φυσική υγρασία της και ενισχύει την αντηλιακή προστασία αλλά και την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την όψη των λεπτών γραμμών και κάνει το δέρμα να δείχνει (και να είναι) πιο φωτεινό, λείο και υγιές.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν γιατί έχει γίνει ένας μικρός χαμός με τη βιταμίνη C, που πλέον περικλείεται σε μια ευρεία γκάμα skincare προϊόντων: Σε ορούς, boosters και κρέμες. Γιατί όμως υπάρχει αυτό το μπέρδεμα σχετικά με τη σωστή ώρα εφαρμογής της;

Οι περισσότεροι δερματολόγοι συμφωνούν ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται το πρωί, πάντα συνδυαστικά με αντηλιακό, λόγω της έντονης αντιοξειδωτικής δράσης της, για να δημιουργήσει μια δυνατή ασπίδα προστασίας έναντι των ελεύθερων ριζών. Ως γνωστόν, τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρά μας και οδηγούν στη γήρανση της επιδερμίδας. Μιας και οι ελεύθερες ρίζες προκαλούνται κυρίως από τον ήλιο, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το blue light των ηλεκτρονικών συσκευών, η χρήση της βιταμίνης C το πρωί ενισχύει την προστασία του δέρματος – ενώ τη νύχτα δεν τίθεται θέμα έκθεσής μας στους παραπάνω “κινδύνους”.

Όσο για τη χρήση της στη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης, οι υποστηρικτές της άποψης αυτής πιστεύουν ότι τη νύχτα η βιταμίνη C έχει περισσότερο χρόνο να δράσει και να διεισδύσει πιο αποτελεσματικά στα κύτταρα ώστε να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τις βλάβες που προαναφέραμε.

Μπορεί η χρήση βιταμίνης C να προκαλέσει πανάδες τελικά;

Λόγω του ότι πρόκειται για ένα πολύ ασταθές συστατικό, που οξειδώνεται, αλλοιώνεται εύκολα από τη ζέστη, τον ήλιο, την υγρασία (θα το καταλάβεις από το υγρό που θα έχει αλλάξει χρώμα ή θα έχει μια περίεργη μυρωδιά) ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς (ιδίως στα πιο ευαίσθητα δέρματα) ή να απορροφηθεί δύσκολα από κάποιους τύπους δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, πανάδες και κηλίδες θα δημιουργηθούν αν εκτεθείς στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, είτε έχεις εφαρμόσεις βιταμίνη C είτε όχι – γι᾽αυτό και δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να αμελείς την εφαρμογή του.

Ακριβώς λόγω των παραπάνω “δυσκολιών” της βιταμίνης C, η κοσμετολογία και η επιστήμη έχουν εξελιχθεί δημιουργώντας προϊόντα με παράγωγα της βιταμίνης C που έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, όντας όμως πολύ πιο σταθερά και ιδανικά για πρωινή χρήση.

Editor’s tip:

Εκμεταλλεύσου την αντιοξειδωτική της δράση και χρησιμοποίησέ τη τόσο στην πρωινή όσο και στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης για να επωφεληθείς από όλα τα πλεονεκτήματά της: Το πρωί θα ενισχύσεις τη δράση του αντηλιακού σου ενώ το βράδυ θα βοηθήσει το δέρμα σου να αποκαταστήσει τις φθορές της ημέρας.

Πηγή: https://www.missbloom.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, έως 35 βαθμούς η θερμοκρασία

xristiana

Σκυλακάκης στον Economist: Εξαιρετική η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν

xristiana

Γεωργιάδης: Τρίμηνη παράταση στις καθαρίστριες με συμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία

xristiana