ΚεντρικήΟμορφιά

Ρετινόλη για αρχάριες | Τι να περιμένεις τώρα που την ενέταξες στη ρουτίνα σου

6/9/2022

Γνωστή και ως η diva του skincare, η ρετινόλη είναι ίσως το πιο ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό που μπορείς να προμηθευτείς over the counter, δηλαδή χωρίς συνταγή γιατρού. Ύστερα από τόσα άρθρα, που διάβασες και τόσα TikToks που είδες για τις σπουδαίες ευργετικές της ιδιότητες, τελικά πείστηκες και ενέδωσες στον “πειρασμό” αγοράζοντας το πρώτο σου προϊόν με ρετινόλη. Και τώρα; Μάθε παρακάτω τι πρέπει να περιμένεις τις πρώτες εβδομάδες για να μην πανικοβληθείς όταν οι παρενέργειες της ρετινόλης κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στο πρόσωπό σου.

Στάδιο 1: The Purge (aka οι παρενέργειες της ρετινόλης)

Δεν θα σου πούμε ψέματα: Οι πρώτες εβδομάδες χρήσης ενός προϊόντος με ρετινόλη είναι και οι χειρότερες. Θα δεις την ακμή σου να επιδεινώνεται και την επιδερμίδα σου να ξηραίνεται ή ακόμα και να ξεφλουδίζει. Δεν αποκλείεται επίσης να παρατηρήσεις έντονη ερυθρότητα και ευαισθησία.iStock

Για να περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τις παρενέργειες της ρετινόλης, ξεκίνησε τη χρήση της σε χαμηλή περιεκτικότητα και μερικές μόνο φορές την εβδομάδα, πάντα υπό την καθοδήγηση του δερματολόγου σου. Για να μειώσεις ακόμα περισσότερο τις παρενέργειες της ρετινόλης μπορείς επίσης να εφαρμόσεις κάτω αλλά και πάνω από αυτή μία ενυδατική κρέμα, ακολουθώντας τη λεγόμενη μέθοδο σάντουιτς. Εάν οι παρενέργειες είναι υπερβολικά έντονες, επισκέψου αμέσως το δερματολόγο σου.

Η ρετινόλη είναι κλασικό παράδειγμα “it gets worse, until it gets better”. Θα περάσει αρκετές φορές από το μυαλό σου να σταματήσεις να τη χρησιμοποιείς και σίγουρα θα σκεφτείς πως “δεν είναι για εσένα”. Εκεί είναι που θα πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου να κάνει υπομονή λίιιγο ακόμα γιατί τότε είναι που θα έρθει….

Στάδιο 2: The Glow

… η λάμψη. Πολύ σύντομα θα δεις την επιδερμίδα σου να ακτινοβολεί από μέσα προς τα έξω, να έχει πιο ομοιόμορφο τόνο και να είναι εξαιρετικά απαλή.

Στάδιο 3: Your Best Skin Ever

Συγχαρητήρια, τα κατάφερες! Έφτασες στο τρίτο και καλύτερο στάδιο. Ύστερα από μερικούς μήνες θα έχεις σίγουρα την ωραιότερη επιδερμίδα, που είχες ποτέ.

Αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο ξακουστή άλλωστε είναι η ιδιότητά της να επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού και να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, βοηθώντας με τη λείανση των ρυτίδων και τη μείωση των δυσχρωμιών, αλλά και τον περιορισμό της παραγωγής σμήγματος και των σημαδιών ακμής.

Πίστεψέ μας, όσο δύσκολη -και τρομακτική ενδεχομένως- να μοιάζει η ενσωμάτωση της ρετινόλης στη skincare ρουτίνα σου, αξίζει τον κόπο. Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις οποιαδήποτε απορία πριν ή κατά τη διάρκεια της χρήσης της, μη διστάσεις να απευθυνθείς στο δερματολόγο σου.

Πηγή: https://www.missbloom.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πόσο επικίνδυνο είναι το σούσι;

xristiana

Βρετανία: «Κολυμπήστε ελεύθερα», λένε οι ειδικοί παρά την επίθεση καρχαρία στην Κορνουάλη

xristiana

Ο πρώτος ρομποτικός αρουραίος θα σώζει ανθρώπινες ζωές

xristiana