ΚεντρικήΥγεία

Παρεχοϊός (parechovirus): Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

12/9/2022

Τι είναι ο παρεxοϊός (parechovirus), πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα;

Τι είναι ο Parechovirus (παρεχοϊός);

Ο Parechovirus (παρεχοϊός) δεν είναι νέος. Είναι ένα κοινό παθογόνο που προκαλεί κρυολογήματα σε όλα σχεδόν τα παιδιά πριν κλείσουν τα 5. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια, αλλά όπως συμβαίνει με πολλούς ιούς, τα μωρά μικρότερα των 3 μηνών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή ασθένεια.

Ο Parechovirus ανήκει σε μια μεγαλύτερη ομάδα ιών που ονομάζονται εντεροϊοί που συνήθως προκαλούν μια ήπια ασθένεια με συμπτώματα όπως πυρετό, συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, οφθαλμικά συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα) και νόσο των χεριών, του ποδιού και του στόματος. Ωστόσο, αυτοί οι ιοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν πιο σοβαρές ασθένειες όπως σήψη και εγκεφαλικές λοιμώξεις σε σοβαρές περιπτώσεις.

Ποιος κινδυνεύει από Parechovirus;

Ο Parechovirus (παρεχοϊός) είναι μια εποχική ασθένεια που εμφανίζεται κάθε χρόνο το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Τα περισσότερα μικρά παιδιά έχουν μολυνθεί από Parechovirus από τη στιγμή που ξεκινούν το νηπιαγωγείο. Οι λοιμώξεις τείνουν να είναι ήπιες και μη ειδικές. Συνήθως δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τις λοιμώξεις από τον Parechovirus ή από τα ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που προκαλούνται από άλλους κοινούς ιούς.

Πρόσφατα, ωστόσο, το CDC εντόπισε έναν τύπο Parechovirus που ονομάζεται PeV-A3, ο οποίος φέρεται να προκαλεί σοβαρή μόλυνση και ασθένεια σε μωρά, ειδικά σε βρέφη ηλικίας κάτω των 3 μηνών. Τα νεογνά κάτω του 1 μηνός διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο επειδή δεν έχουν ανοσία στον ιό.

The Child Treats The Bear. Play During Illness. Health And Treatment.

Γιατί είναι επικίνδυνος ο παρεχοϊός για νεογέννητα και μικρά βρέφη;

Ο Parechovirus (παρεχοϊός) μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκαλέσει φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από τον εγκέφαλο (μήνιγγες) και τον ίδιο τον εγκεφαλικό ιστό. Αυτό είναι γνωστό ως μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα, αντίστοιχα. Μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο του εγκεφάλου, επιληπτικές κρίσεις και μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη σε σοβαρές περιπτώσεις. Η πιο σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από τον ιό μπορεί επίσης να προκαλέσει λοίμωξη που μοιάζει με σήψη σε βρέφη, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Πώς μεταδίδεται;

Ο Parechovirus εξαπλώνεται μέσω του αέρα μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και του σάλιου. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω των χεριών και των μολυσμένων αντικειμένων.

Παρεχοϊός: Ποια τα συμπτώματα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο Parechovirus (παρεχοϊός) και άλλοι εντεροϊοί συνήθως προκαλούν μια ήπια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα συμπτώματα στα περισσότερα παιδιά περιλαμβάνουν πονόλαιμο, βήχα, καταρροή, φτέρνισμα και πυρετό. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, διάρροια και δερματικό εξάνθημα. Τα περισσότερα μικρά παιδιά αναρρώνουν πλήρως από την ασθένεια.

Ωστόσο, οι ειδικοί στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους λένε ότι μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές ασθένειες σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών και κάτω. Επειδή τα μωρά δεν μπορούν να σας πουν για τα συμπτώματά τους, οι γονείς και οι φροντιστές πρέπει να είναι προσεκτικοί. Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για ένα βρέφος με σημεία και συμπτώματα όπως:

  • Υψηλός πυρετός (ο πυρετός μπορεί να είναι επίμονος ή να μην υπάρχει καθόλου)
  • Κακή σίτιση ή έμετο
  • Κόκκινο δερματικό εξάνθημα που εξαπλώνεται
  • Δισκέτα ή μη φυσιολογικές κινήσεις (αυτά μπορεί να είναι σημάδια επιληπτικών κρίσεων)
  • Εξαιρετικά ευερέθιστο ή απαρηγόρητο μωρό
  • Αναπνευστική δυσχέρεια (δυσκολία στην αναπνοή)
Pediatrician Doctor Examines Baby. Healthcare, People, Examination Concept

Parechovirus: Υπάρχει τεστ αντισωμάτων;

Δεν υπάρχει οικιακό τεστ ή ευρέως διαθέσιμο εργαστηριακό τεστ για τον παρεχοϊό. Ωστόσο, εάν ένα μικρό βρέφος έχει σοβαρή ασθένεια και νοσηλευτεί, οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν εξειδικευμένες εξετάσεις για τον εντοπισμό του ιού.

Υπάρχει εμβόλιο ή αντιικό φάρμακο για τον Parechovirus;

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον Parechovirus (παρεχοϊό). Επίσης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για αυτήν την ιογενή λοίμωξη αυτή τη στιγμή.

Η θεραπεία αποτελείται από υποστηρικτική φροντίδα, παρακολούθηση και φάρμακα για τη θεραπεία του πυρετού, των συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού και των γαστρεντερικών συμπτωμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες.

Είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για μικρά μωρά με Parechovirus;

Όχι, τα αντιβιοτικά δρουν μόνο κατά των βακτηριακών λοιμώξεων. Δεν είναι αποτελεσματικά έναντι ιογενών λοιμώξεων όπως ο παρεχοϊός. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά μόνο όταν συνταγογραφούνται για βακτηριακές λοιμώξεις από τον παιδίατρο του βρέφους σας. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σφάλματα και πιο σοβαρές λοιμώξεις.

Παρεχοϊός: Πρόληψη

Οι οικογένειες που φέρνουν ένα νεογέννητο σπίτι θα πρέπει να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους για επιπλέον προφυλάξεις για την πρόληψη του Parechovirus. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στην οικογένεια που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή σχολείο. Τα μωρά πρέπει να φυλάσσονται μακριά από άρρωστα παιδιά. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι επισκέψεις με άρρωστα άτομα που έχουν οποιοδήποτε είδος μόλυνσης.

Τα καλά νέα είναι ότι τα προληπτικά μέτρα που συνιστώνται για τον COVID-19 συνιστώνται και για τον παρεχοϊό. Περιλαμβάνουν:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά μετά την αλλαγή πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι επιλογή.
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή, όπως άγγιγμα και χειραψία, με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.
  • Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι και κρατήστε τα άρρωστα παιδιά έξω από το σχολείο.
  • Φοράτε μάσκα σε χώρους με πολύ κόσμο.

Οι γονείς νεογνών (μωρά κάτω των 3 μηνών) θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις:

  • Περιορίστε τους επισκέπτες και τα ταξίδια σε δημόσιους χώρους.
  • Απαιτήστε από οποιονδήποτε χειρίζεται το μωρό να εφαρμόζει καλή υγιεινή των χεριών.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με το μωρό είναι ενημερωμένοι για τους εμβολιασμούς.
  • Περιορίστε ποιος μπορεί να φιλήσει το μωρό.
Newborn. Baby Newborn A Close-up Lies Looking At The Camera In The Hospital Maternity Hospital. Happ

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το βρέφος τους είναι άρρωστο;

Ο Parechovirus είναι ένα από τα πολλά μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στα μωρά. Οι οδηγίες για το πότε πρέπει να λάβετε ιατρική φροντίδα για ένα βρέφος είναι οι ίδιες για όλες τις λοιμώξεις.

Οι γονείς θα πρέπει να καλέσουν το γιατρό εάν ένα βρέφος μικρότερο των 3 μηνών και:

  • έχει θερμοκρασία (38°C) ή υψηλότερη ή θερμοκρασία κάτω (36,1°C)
  • δεν μπορεί να το ταΐσει καλά, ειδικά αν το μωρό φαίνεται αφυδατωμένο . Τα σημάδια περιλαμβάνουν υπνηλία, ξηρό ή κολλώδες στόμα, βυθισμένα μάτια ή μαλακό σημείο στο κεφάλι,
  • χωρίς βρεγμένη πάνα σε 6-8 ώρες, κλάμα με λίγα ή καθόλου δάκρυα.
  • έχει εμετό ή διάρροια
  • αναπτύσσει εξάνθημα
  • είναι ιδιότροπο, ευερέθιστο ή κλαίει και δεν μπορεί να ηρεμήσει
  • έχει δυσκολία στην αναπνοή
  • είναι πολύ χλωμό
  • είναι εξαιρετικά υπνηλία και δυσκολία να ξυπνήσει

Αγγελική Ρέβελα
Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
email: drrevela@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία στα παιδιά και πώς θεραπεύεται

xristiana

Μπορεί η έλλειψη πρωτεΐνης να προκαλέσει τριχόπτωση;

xristiana

Discover Dogs Festival

xristiana