ΚεντρικήΥγεία

Μην παίρνετε ποτέ αυτά τα φάρμακα χωρίς φαγητό: Τι προειδοποιούν ειδικοί

14/9/2022

Το πώς παίρνετε το φάρμακό σας μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το ίδιο το φάρμακο.

Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι η λήψη του φαρμάκου για το κρυολόγημα μαζί με ένα συγκεκριμένο ρόφημα μπορεί να το κάνει να δράσει πιο γρήγορα; Ή ότι ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται μαζί;

Οι οδηγίες για τη λήψη φαρμάκων ποικίλλουν ανάλογα με το εκάστοτε φάρμακο και κυμαίνονται από την αποφυγή λήψης μαζί με άλλα φάρμακα έως την λήψη τους μόνο μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Η μη τήρηση των οδηγιών του γιατρού σας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Όλα τα φάρμακα, τόσο με συνταγή όσο και χωρίς ιατρική συνταγή, έχουν κινδύνους αλλά και οφέλη, λένε οι ειδικοί. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ήπιες, όπως στομαχικές διαταραχές, ή πιο σοβαρές, όπως ηπατική βλάβη.

Η σωστή λήψη των φαρμάκων σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου ορισμένων παρενεργειών. Μια κοινή οδηγία είναι να παίρνετε φάρμακα με το φαγητό, για να μην έχετε ναυτία ή γενικότερη γαστρεντερική δυσφορία.

Ποια φάρμακα δεν πρέπει ποτέ να τα παίρνετε με άδειο στομάχι

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)

Στα ΜΣΑΦ περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η νατριούχος ναπροξένη. Αν και αυτά τα φάρμακα έχουν διάφορες πιθανές παρενέργειες, οι πιο συχνά αναφερόμενες είναι συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, ναυτίαδιάρροια και δυσκοιλιότητα. Έτσι, συνιστάται η λήψη ΜΣΑΦ μαζί με φαγητό, γάλα, ή άλλα αντιόξινα προϊόντα.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων. Αλλά η λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία, αλλεργίες σε φάρμακα, διάρροια και μολύνσεις ζύμης.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν τα φυσικά βακτήρια του εντέρου. Αυτές οι αλλαγές στην χλωρίδα του εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, ναυτία, έμετο και άλλες γαστρεντερικές παρενέργειες που σχετίζονται με αντιβιοτικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί συνιστούν τη λήψη αντιβιοτικών με το φαγητό.

Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου μετά από βλάβες που προκαλούνται από τα αντιβιοτικά. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, παράγονται από μικρόβια και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γιαούρτι, τυρί, ξινολάχανο, κομπούτσα και kimchi.

Αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν αδιαθεσία. Η ναυτία είναι μια από τις πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα, ένα συστατικό σε ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Επιπλέον, τα χάπια μόνο με προγεστίνη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ναυτία και έμετο από τα χάπια που περιέχουν τόσο οιστρογόνα όσο και προγεστερόνη.

Προσοχή: Μην αποφασίσετε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια μόνοι σας λόγω ναυτίας, η οποία συχνά υποχωρεί με τον καιρό. Αντίθετα, να παίρνετε το χάπι μαζί με το φαγητό, να χρησιμοποιείτε κάποιο αντιόξινο τριάντα λεπτά πριν και φυσικά να συζητήσετε με τον γιατρό σας το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη ναυτία.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να φροντίσετε τα ξηρά χείλη αυτόν τον χειμώνα

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Για Μια Ακόμα Κυριακή Στους Αγίους Δέκα

xristiana

Λογοτεχνική Βραδιά στη Μεταμόρφωση

xristiana