ΚεντρικήΥγεία

Καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά – Γιατί να γίνει πριν επιστρέψουν στην τάξη

12/9/2022

Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά.

Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, οι γονείς δεν θα πρέπει να αμελήσουν τον καρδιολογικό έλεγχο των παιδιών. Πρόκειται για έλεγχο ο οποίος είναι υποχρεωτικός, ειδικότερα για παιδιά τα οποία αθλούνται.

Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά

Κατά τον έλεγχο αυτό, γίνεται εξέταση της φυσιολογίας της καρδιάς καθώς και ανίχνευση πιθανών συγγενών καρδιοπαθειών , αρρυθμιών και μυοκαρδιοπαθειών. Ο γιατρός με τη χρήση στηθοσκοπίου και αφού λάβει πλήρες οικογενειακό ιστορικό, ακροάζεται την καρδιά για πιθανό εντοπισμό φυσήματος. Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί πως το καρδιακό φύσημα – φύσημα στην καρδιά δεν αποτελεί διαγνωστικό εύρημα για κάποια επακριβώς πάθηση ή δυσλειτουργία. Πρόκειται για ένα συχνό εύρημα το οποίο δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού.

Καρδιακό φύσημα – Τι να γνωρίζουν οι γονείς

Στην πραγματικότητα, αφορά έναν ήχο που δημιουργείται από την κυκλοφορία του αίματος καθώς περνάει μέσα από την καρδιά. Όπως το νερό που τρέχει μέσα σε ένα σωλήνα δημιουργεί έναν ήχο, έτσι και το αίμα που περνά μέσα από τις καρδιακές κοιλότητες και βαλβίδες μπορεί να γίνει εύκολα ακουστό με τα σημερινά στηθοσκόπια (ακουστικά). Όταν η ανατομία της καρδιάς είναι φυσιολογική, το φύσημα χαρακτηρίζεται ως “λειτουργικό ή αθώο”. Όταν όμως η ανατομία της καρδιάς είναι παθολογική, το πέρασμα του αίματος μέσα από παθολογικές βαλβίδες ή δομές δημιουργεί ένα πολύ πιο έντονο ή τραχύ φύσημα, που πρέπει να διερευνάται με υπερηχογράφημα καρδιάς.

Τriplex καρδιάς στα παιδιά

Το triplex (υπερηχογράφημα καρδιάς) μπορεί να εντοπίσει πιθανές διαταραχές που αφορούν είτε τη δομή-ανατομία της καρδιάς, είτε τις βαλβίδες. Εάν χρειαστεί και κριθεί αναγκαίο ο παιδοκαρδιολόγος μπορεί να συστήσει τη διεξαγωγή ενός τεστ κοπώσεως, ώστε να αξιολογηθεί η λειτουργικότητα της καρδιάς και η δυνατότητα άθλησης.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Goal Στον Σεξισμό” Με Τη Βοήθεια Του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

xristiana

Την Κυριακή (28/5) Στη Λιβαδειά Ο Δεύτερος Αγώνας Δρόμου “Όλοι Μαζί-Όλοι Ίσοι”

xristiana

Έρχεται Ο 1ος Αγώνας Δρόμου «RUN FOR AUTISM» Στη Λάρισα

xristiana