2/9/2022
Μήπως κινδυνεύετε από κήλη; Ένας γενικός χειρουργός απαντά στις πέντε πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με αυτή την παθολογική κατάσταση.
Η κήλη είναι ένα άνοιγμα στο μυϊκό στρώμα, μέσω του οποίου ένα όργανο ή μέρος του οργάνου, όπως συνήθως το έντερο, εισχωρεί διαμέσου του τοιχώματος της κοιλίας προς τα έξω.
Ενέργειες όπως οι κενώσεις, ο βήχας, το φτέρνισμα, το γέλιο αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά και μπορεί να αναγκάσουν ένα όργανο ή έναν ιστό να «στριμωχτεί» μέσα από το άνοιγμα. Δεν είναι ασυνήθιστο μια κήλη να «πετάγεται προς τα έξω» και στη συνέχεια να επιστρέφει σε αυτό που φαίνεται φυσιολογικό, αλλά μια κήλη που έχει εξαφανιστεί πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Ο Δρ. Harvey Rainville, γενικός χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Hackensack Meridian Mountainside στο New Jersey, συνοψίζει παρακάτω όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την εμφάνιση μιας κήλης.
Ποιες είναι οι διαφορετικές μορφές μιας κήλης;
Μια κήλη μπορεί να είναι επίκτητη ή συγγενής. Η πιο συχνή είναι η ομφαλοκήλη, η οποία αναπτύσσεται μέσω του ομφαλού, η οποία μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά. Εμφανίζεται επίσης συχνά στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μια άλλη συχνή μορφή κήλης είναι η βουβωνοκήλη. Η περιοχή της βουβωνικής χώρας έχει ένα φυσικό ανατομικό ελάττωμα. Όταν ασκείται υπερβολική πίεση, η περιοχή αυτή μπορεί να διασταλεί και να επιτρέψει στον ιστό να διογκωθεί.
Ποιοι τις εμφανίζουν πιο συχνά;
Οι άντρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια βουβωνοκήλη σε σύγκριση με τις γυναίκες, επειδή παρουσιάζουν μια μικρή οπή στους βουβωνικούς μυς, από την οποία περνούν τα αιμοφόρα αγγεία για να μεταφέρουν το αίμα στους όρχεις, σύμφωνα με τον Δρ. Rainville.
Επίσης, τα άτομα που απασχολούνται με χειρωνακτική εργασία που περιλαμβάνει την ανύψωση βάρους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κήλες, σε αντίθεση με όσους εργάζονται με καθιστική εργασία.
Τα άτομα που διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με αυτοάνοσα νοσήματα, υψηλό δείκτη μάζας σώματος, προβλήματα επούλωσης ή καπνίζουν.
Είναι κληρονομικές;
Οι κήλες δεν είναι κληρονομικές, όμως εμφανίζονται κατά τη γέννηση. Η ομφαλοκήλη δεν είναι επώδυνη και εμφανίζεται ως ένα εξόγκωμα κάτω από τον αφαλό, ενώ συνήθως υποχωρούν μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών. Μια βουβωνοκήλη μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα νεογέννητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η δυσκοιλιότητα, η ναυτία και ο εμετός είναι συμπτώματα της περισφιγμένης κήλης, η οποία εμφανίζεται όταν διακόπτεται η παροχή αίματος στον ιστό της κήλης. Ο ιστός στη συνέχεια απελευθερώνει τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη ή και θάνατο. Επομένως, όπως επισημαίνει ο Δρ. Rainville, χρειάζεται προσοχή.
Πώς αντιμετωπίζονται;
Οι περισσότερες κήλες μπορούν να διαγνωστούν κατά τη διάρκεια μιας τακτικής εξέτασης. Μια αξονική τομογραφία θα δείξει με ακρίβεια το μέγεθος, τη θέση και το είδος των ιστών και των οργάνων που επηρεάζονται.
Οι περισσότερες κήλες αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατική λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30 λεπτά έως μία ώρα και στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αυθημερόν.
Η ανάρρωση είναι επίσης γρήγορη, ωστόσο απαγορεύεται η ανύψωση βαρέων αντικειμένων και άσκησης για 3 έως 4 εβδομάδες.
Αν και οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές έχουν μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης στο 1% έως 2%, εξακολουθούν να συμβαίνουν σε μερικές περιπτώσεις.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com