ΚεντρικήΥγεία

Παχυσαρκία και γονιμότητα: Πώς επηρεάζει το αυξημένο βάρος την ικανότητα σύλληψης

2/9/2022

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παχυσαρκία και τη γονιμότητα.

Ένας από τους πιο κοινούς και καλά τεκμηριωμένους παράγοντες κινδύνου για υπογονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είναι η παχυσαρκία.

Παχυσαρκία και γονιμότητα

Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες δυσκολεύονται περισσότερο να μείνουν έγκυες από τις γυναίκες με κανονικό βάρος. Επιπλέον, ο κίνδυνος αποβολής είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες με αυξημένο βάρος.

paxisarkia-kai-gonimotita.jpg

Προβλήματα στην εγκυμοσύνη λόγω βάρους

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικά ορμονικά προβλήματα που επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές διαδικασίες τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή ινσουλίνης και ακανόνιστη ωορρηξία. Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της υπερβολικής παραγωγής ινσουλίνης και της υπογονιμότητας που είναι γνωστή ως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Το PCOS σχετίζεται με ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, ανωορρηξία (μείωση ή διακοπή ωορρηξίας), παχυσαρκία και αυξημένα επίπεδα ανδρικών ορμονών.

Παχύσαρκοι άνδρες και υπογονιμότητα

Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν επηρεάζει μόνο τη γονιμότητα των γυναικών. Πρόσφατα, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ (NIEHS) επιβεβαιώνουν ότι οι άνδρες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι σημαντικά πιο πιθανό να είναι υπογόνιμοι από τους άνδρες με κανονικό βάρος. Τα δεδομένα του NIEHS υποδηλώνουν ότι μια αύξηση 9 κιλών στο βάρος ενός άνδρα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υπογονιμότητας κατά περίπου 10%.

Οι ορμονικές ανωμαλίες στους άνδρες επηρεάζουν τη διέγερση των όρχεων που αναστέλλουν την παραγωγή σπέρματος. Το υπερβολικό λίπος προκαλεί στην πραγματικότητα τη μετατροπή της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, σε οιστρογόνα, και αυτά με τη σειρά τους μειώνουν τη διέγερση των όρχεων.

Ερευνητές από το Reproductive Biology Associates αναφέρουν ότι ένας υψηλός ΔΜΣ στους άνδρες συσχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Η μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνδρες είχαν επίπεδα τεστοστερόνης 24% χαμηλότερα από τους άνδρες κανονικού βάρους και οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν επίπεδα τεστοστερόνης 26% χαμηλότερα. Οι άνδρες με υψηλό ΔΜΣ συνήθως έχουν επίσης μη φυσιολογική ανάλυση σπέρματος.

andras-sex-stress.jpg

Ορμόνες

Το υπερβολικό σωματικό λίπος επηρεάζει επίσης την εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH), η οποία είναι απαραίτητη για την τακτική ωορρηξία στις γυναίκες και για την παραγωγή σπέρματος στους άνδρες. Συγκεκριμένα, η GnRH πυροδοτεί την απελευθέρωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), και οι δύο κρίσιμες για την ανάπτυξη των ωαρίων και του σπέρματος.

Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα και να οδηγήσει σε επιτυχημένες τελειόμηνες κυήσεις.

Πηγή: honorhealth.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Το CNBC στη Ρεβυθούσα: Το ελληνικό νησί που βοηθά την Ευρώπη να αποφύγει την ενεργειακή κρίση

xristiana

Ένας Πόντιος πάει στο γιατρό για εξέταση σπέρματος…

xristiana

Δήμος Μαλεβιζίου: Εκδήλωση Για Την Οδική Ασφάλεια Στον Κρουσώνα

xristiana