ΚεντρικήΥγεία

Γιατί οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο προλαμβάνουν την άνοια

10/9/2022

Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι αγγαρεία για κάποιους.

Νέα μελέτη ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι αξίζει να κάνετε τακτικό έλεγχο των δοντιών σας, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να προλάβετε την άνοια.

Φινλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ουλίτιδα και χάνουν τα δόντια τους, έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Όπως επισημαίνουν, η «παρακολούθηση και διαχείριση» της οδοντικής υγείας, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη της πάθησης.

Την τελευταία δεκαετία, μελέτες έχουν αποκαλύψει κάποια σχέση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και της άνοιας.

Αυτό οδήγησε κάποιους ερευνητές να υποθέσουν ότι η άνοια μπορεί να προκληθεί από την ίδια την ασθένεια των ούλων. Τα ίδια βακτήρια που προκαλούν αιμορραγία των ούλων, μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να τον βλάψουν.

Η νέα μελέτη παρατήρησης δεν αποδεικνύει ότι η κακή στοματική υγεία προκαλεί άνοια, απλά υποδεικνύει την πιθανότητα σύνδεσης.

Η σχέση θα μπορούσε να ισχύει και αντιστρόφως. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της άνοιας, μπορεί να ξεχνούν να βουρτσίσουν τα δόντια τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Old Senior Caucasian Woman With Dementia Getting Support And Care. High Quality Photo

Περίπου 900.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι ζουν με άνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός είναι περίπου επτά φορές υψηλότερος στις ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από 47 προηγούμενες μελέτες που εμβαθύνουν στη συσχέτιση μεταξύ της γνωστικής έκπτωσης ή της άνοιας και της στοματικής υγείας. Οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών και παρακολούθησαν την υγεία τους για λιγότερο από μια δεκαετία.

Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας εξέτασαν μελέτες σχετικά με την περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή μορφή ουλίτιδας.

Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστού της γνάθου, κενά κάτω από τα δόντια, καθώς και να βλάψει τον συνδετικό ιστό που κρατά τα δόντια στη θέση τους.

Μπορεί να αποφευχθεί με το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών για την αφαίρεση της πλάκας πριν αυτή εξελιχθεί σε πέτρα, μια σκληρή σαν τσιμέντο ουσία που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο.

Ο Δρ. Sam Asher και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης μελέτες για την απώλεια δοντιών ως αποτέλεσμα σοβαρής ουλίτιδας.

Εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για χιλιάδες ανθρώπους και τα ιατρικά τους αρχεία, προκειμένου να αποκαλύψουν τη σύνδεση.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα άτομα με παθήσεις των ούλων και απώλεια δοντιών, είχαν έως και 23% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

«Τα ευρήματά μας τονίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και της διαχείρισης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης της άνοιας. Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν ακόμη για να επισημάνουν σαφείς τρόπους για την έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο και τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παιδικό Φεστιβαλάκι Αγάπης Και Αλληλεγγύης

xristiana

3 χρήσιμα tips για να αντέξει η επιδερμίδα σου στο κρύο

xristiana

To 12ο Kallithea Run 2024 έρχεται

xristiana