9/9/2022
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώιμες και κύριες ενδείξεις τοκετού.
- Πότε ξεκινάει ο τοκετός;
- Συμπτώματα και ενδείξεις τοκετού
- Τι συμβαίνει εάν σπάσουν τα νερά χωρίς να έχετε συσπάσεις;
- Τι να κάνετε όταν ο τοκετός πλησιάζει
Όσο πλησιάζει ο τοκετός, θέλετε να γνωρίζετε όλα εκείνα τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η ώρα της γέννας είναι κοντά.
Πότε ξεκινάει ο τοκετός;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τοκετός ξεκινά μεταξύ της 37ης και 42ης εβδομάδας κύησης, ενώ ο τοκετός πριν την 37η εβδομάδα κύησης θεωρείται πρόωρος. Σύμφωνα με μελέτες, το 60% των γυναικών γεννούν είτε στην ώρα τους είτε νωρίτερα και το 40% αφού η Προβλεπόμενη Ημερομηνία Τοκετού έχει περάσει δηλαδή μέχρι την 42η εβδομάδα.
Συμπτώματα και ενδείξεις τοκετού
Το ίδιο το σώμα σας θα σας προειδοποιήσει ότι η ώρα του τοκετού πλησιάζει.
Θα νιώσετε το μωρό πιο χαμηλά στην μήτρα
Όταν το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό το μωρό παίρνει θέση πιο κάτω στη μήτρα με αποτέλεσμα να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο το βάρος της κοιλιάς. Η δύσπνοια και η πίεση στο στομάχι επίσης θα υποχωρήσουν.
Το σύμπτωμα αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η ώρα του τοκετού έχει φτάσει. Θα χρειαστούν μερικές ακόμα εβδομάδες μέχρι τη γέννα, ενώ οι γυναίκες που είναι έγκυες για πρώτη φορά είναι πιθανότερο να έχουν το σύμπτωμα αυτό νωρίτερα.
Οι συσπάσεις της μήτρας γίνονται πιο έντονες
Η κύρια ένδειξη τοκετού είναι οι συσπάσεις. Όσο πλησιάζει ο τοκετός, οι συσπάσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιο συχνές. Δεν είναι πάντα εύκολο για τις μέλλουσες μαμάδες να διαχωρίσουν τις ψευτοωδίνες (Braxton Hicks) με τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού.
Τι πρέπει να γνωρίζετε:
Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι πολύ πιο ήπιες από τις πραγματικές συσπάσεις τοκετού. Εντοπίζονται μόνο στην περιοχή της κοιλιάς, δεν εμφανίζονται ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μπορούν να έχουν διάρκεια 15 με 40 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού εντοπίζονται σε όλη την περιοχή της κοιλιάς και της μέσης, διαρκούν περισσότερο και έρχονται όλο και πιο συχνά όσο περνάει η ώρα.
Αλλαγές στον τράχηλο
Όσο πλησιάζει το τοκετός, ο τράχηλος αλλάζει προετοιμάζοντας έτσι το σώμα για τον τοκετό. Αρχικά διευρύνεται μέχρι να αποκτήσει διαστολή περίπου 10 εκατοστά και το τοίχωμά του γίνεται πιο λεπτό.
Αιμορραγία
Οι αλλαγές στον τράχηλο συνεπάγονται αλλαγές και στα κολπικά υγρά. Λίγο πριν τον τοκετό, είναι πιθανό να παρατηρήσετε αίμα ή βλέννα χρώματος ροζ, κόκκινο ή καφέ. Εάν παρατηρήσετε το σύμπτωμα αυτό μεταξύ της 32η και 34ης εβδομάδας κύησης επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας καθώς είναι πιθανό να είναι σύμπτωμα πρόωρου τοκετού.
Σπάνε τα νερά
Τα νερά σπάνε όταν ο το αμνιακό υγρό αποβάλλεται από τον αμνιακό σάκο και βγαίνει έξω από τον κόλπο. Είναι μία από τις κύριες ενδείξεις τοκετού και πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας.
Διάρροια
Όταν ο τοκετός πλησιάζει το σώμα παράγει προσταγλανδίνες οι οποίες βοηθούν να μαλακώσει ο τράχηλος και βοηθάει τις συσπάσεις της μήτρας. Η ορμόνη αυτή ενισχύει επίσης την κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να οδηγεί σε διάρροια.
Τι συμβαίνει εάν σπάσουν τα νερά χωρίς να έχετε συσπάσεις;
Εάν σπάσουν τα νερά χωρίς να έχετε συσπάσεις θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας για να δρομολογήσει την πρόκληση τοκετού. Αυτό συμβαίνει γιατί χωρίς το αμνιακό υγρό, το μωρό δεν προστατεύεται πια στον σάκο και είναι πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.
Τι να κάνετε όταν ο τοκετός πλησιάζει
Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Παρακάτω μερικές συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε:
- Ξαπλώστε και ηρεμήστε: Ξαπλώστε αναπαυτικά και χαλαρώστε. Εστιάστε στην αναπνοή σας και προσπαθήστε να αναπνέετε με σταθερό ρυθμό για να μειώσετε τον πόνο από συσπάσεις που νιώθετε.
- Πιείτε πολύ νερό: H επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για να ανακουφιστείτε από συμπτώματα του τοκετού και να αποτρέψετε κράμπες.
- Φάτε καλά: Πολλές γυναίκες νιώθουν πείνα λίγο πριν τον τοκετό. Προτιμήστε να τρώτε μικρές και συχνές μερίδες και τροφές που θα σας χαρίσουν ενέργεια.
Με πηγή: momjunction.com
Πηγή: https://www.mothersblog.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr