Καλαμαριά: 100 Χρόνια – 100 Καρέ Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» Φωτογράφισαν Την Καλαμαριά Για… Καλό Σκοπό

40

11/9/2022

Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» ξαναχτύπησαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές, αλλά αυτή τη φορά στην Καλαμαριά. Έκαναν zoom στην περιοχή, συγκέντρωσαν 100 φωτογραφίες κι έστησαν με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς την έκθεση «100 Χρόνια Καλαμαριά – 100 Καρέ» που θα φιλοξενηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo, 7-13 Σεπτεμβρίου.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης –Μπάμπης Γιαννακίδης, Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Χρήστος Καραγιαννόπουλος, Γιάννης Κεσσόπουλος– που είναι οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» συμμετέχουν με τις φωτογραφίες τους στις εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμαριάς που τρέχουν όλη τη χρονιά για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης αναφερόμενος στην έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Πολύτιμα τα τάλαντα των ανθρώπων που έχουν την έμπνευση και το μεράκι να προσφέρουν πέραν του επαγγελματικού τους αντικειμένου. Έτσι, μια φωτογραφία της όμορφης Καλαμαριάς στην παρθενική έκθεση των τεσσάρων δημοσιογράφων, γνωστοί πια ως “Αυτόπτες Μάρτυρες” δημιούργησε την ιδέα για την έκθεση φωτογραφίας, που όλοι θα απολαύσουμε στο χώρο του Remezzo. Το θέμα της έκθεσης δεν ήταν δύσκολο να δοθεί, δεδομένου ότι φέτος συμπληρώνονται 100 από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των ξεριζωμένων Ελλήνων της Ανατολής στη μητέρα πατρίδα, στην Καλαμαριά μας. Ένας λασπότοπος που μέσα από μία μεγάλη πορεία ανάπτυξης τον μετατρέψαμε σε μια σύγχρονη πόλη».

Σε σημείωμά τους για την έκθεση οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» εξηγούν ότι  «στόχος μας ήταν να “συλλάβουμε” εικόνες της σημερινής Καλαμαριάς, της προσφυγομάνας πόλης που, από λασπότοπος που ήταν κάποτε, όταν υποδεχόταν τους πρώτους ξεριζωμένους πρόσφυγες, εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη πόλη, μια πόλη που αξίζει να ζεις. Μια πόλη που οι άνθρωποί της πάλεψαν, μόχθησαν, αγωνίστηκαν για την επιβίωση και τα κατάφεραν. Προσπέρασαν τις δυσκολίες μα δεν ξέχασαν. Κι έγιναν όλοι μαζί μια θάλασσα μνήμες». Επίσης οι ίδιοι σημειώνουν πως «η συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που είχαμε με τον Δήμο Καλαμαριάς και τον Δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη και βεβαίως με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Βάσω Νικολέτου όπως και με τους συνεργάτες της. Αρωγοί όμως στην προσπάθειά μας ήταν, γι΄ άλλη μια φορά ο Κώστας Παρχαρίδης της Chalkos  Gallery ως Σύμβουλος της διοργάνωσης κι ο βραβευμένος art director Mike Rafail που μας… αποτύπωσε με το φωτογραφικό καρέ του στην αφίσα».

Οι συνολικά 100 φωτογραφίες -25 από τον κάθε δημοσιογράφο- έχουν δοθεί ως δωρεά στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, που εδρεύει στην Καλαμαριά, ο οποίος θα τις διαθέσει προς πώληση για την ενίσχυσή του, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης.

Χρήσιμα:

*Χώρος:

Αίθουσα Τέχνης Remezzo

Ν. Πλαστήρα 2, Αρετσού, Καλαμαριά

*Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 18:00 – 21:00

*Διάρκεια:

7-13 Σεπτεμβρίου 2022

*Εγκαίνια:

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, 19:30

*Πληροφορίες:

Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Καλαμαριάς

Κομνηνών 60,

τηλ.: 2313314577, -570 (9:00-15:00)