ΚεντρικήΥγεία

Μακροζωία: Ένα απλό κόλπο για να αυξήσετε τα χρόνια ζωής – Μειώνει 39% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά

4/5/2024

Δεν είναι μυστικό ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας είναι η άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην άντληση του αίματος και ωφελεί το σύνολο των λειτουργιών του οργανισμού.

Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας συγκεκριμένος και εξαιρετικά απλός και προσβάσιμος τύπος άσκησης θα μπορούσε πραγματικά να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους στις δυτικές χώρες είναι σωματικά ανενεργός, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), γεγονός το οποίο συχνά συνδέεται με την αυξημένη χρήση αυτοκινήτου για τη μεταφορά από και προς τη δουλειά, την καθιστική φύση των επαγγελμάτων και τη χρήση ασανσέρ.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτού του είδους η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, καθώς και από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο του παχέος εντέρου και κατάθλιψη. Ωστόσο, για πολλούς από εμάς, αυτή η αδράνεια δεν είναι συνειδητή επιλογή.

Ακόμα και οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητα ωφελούν την υγεία της καρδιάς

Η προσπάθεια να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα σε ένα τρέξιμο ή μία ώρα στο γυμναστήριο μπορεί να είναι δύσκολη όταν οι εργασίες και οι οικογενειακές υποχρεώσεις καταναλώνουν όλο τον χρόνο σας. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βάλετε σύντομους περιόδους σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σας. Και το να πάτε από τις σκάλες είναι ένα από αυτά.

«Αν έχετε την επιλογή να ανεβείτε τις σκάλες ή να πάρετε τον ανελκυστήρα, πηγαίνετε με τις σκάλες γιατί θα βοηθήσουν την καρδιά σας», είπε η Sophie Paddock, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της East Anglia και στο Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθεσε:

«Ακόμη και οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και οι σύντομες περίοδοι άσκησης όταν ανεβοκατεβαίνετε σκαλοπάτια θα πρέπει να είναι ένας εφικτός στόχος για ενσωμάτωση στην καθημερινή ρουτίνα».

Πώς το να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες ωφελεί τη μακροζωία σας

Σε μια πρόσφατη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Society of Cardiology, Preventive Cardiology 2024, η Δρ. Paddock και η ομάδα της συνέλεξαν δεδομένα από εννέα διαφορετικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη από το ανέβασμα σκαλοπατιών για την υγεία, με συνολικά 480.479 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 35 και 84 ετών και περιλάμβαναν τόσο υγιή άτομα όσο και άτομα με προηγούμενο ιστορικό καρδιακής νόσου.

Η τακτική χρήση σκαλοπατιών συσχετίστηκε με 24% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία και 39% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου γενικά, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού.

Φυσικά, η χρήση σκαλοπατιών δεν είναι επιλογή για όλους, αλλά για όσους από εμάς είμαστε ικανοί, το να ανεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε τις σκάλες όσο περισσότερο μπορούμε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσουμε τη συνολική και την καρδιαγγειακή μας υγεία.

«Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα ενθαρρύναμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν τα σκαλοπάτια στην καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μας πρότεινε ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνει κανείς, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη -αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Επομένως, είτε στη δουλειά, στο σπίτι ή αλλού, πάρτε τις σκάλες», κατέληξε η Δρ. Paddock.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό όλης της οικογένειας

xristiana

Προσωπικός Βοηθός Για ΑμεΑ: Ανοιχτή Πρόσκληση Για Ψυχολόγους Στις Επιτροπές Αξιολόγησης

xristiana

Ο Δήμος Ασπροπύργου Ενισχύει Τους Οικονομικά Αδύναμους Φοιτητές

xristiana