ΚεντρικήΥγεία

Γιατί η πείνα μπορεί να προκαλέσει ναυτία

8/9/2022

Ξυπνήσατε αργά, δεν φάγατε πρωινό και τώρα έχουν περάσει ώρες από το τελευταίο σας γεύμα. Αλλά αντί να νιώθετε απλά πείνα, γιατί μερικές φορές νιώθετε και ναυτία; Είναι ένα συναίσθημα που πολλοί βιώνουν όταν πεινούν, αλλά είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Δηλαδή, γιατί το σώμα μας κάποιες στιγμές “βλέπει” το φαγητό σαν κάτι σχεδόν αποκρουστικό, τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο;

Η Christine Lee, γαστρεντερολόγος στην Cleveland Clinic, λέει ότι υπάρχει μια αρκετά απλή εξήγηση στο γιατί η πείνα μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ ως μέρος της μακράς διαδικασίας διάσπασης της τροφής. Χρησιμοποιεί ό,τι μπορεί να του δώσει ενέργεια και θρεπτικές ουσίες και απορρίπτει τα υπόλοιπα. Εάν δεν τρώτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το υδροχλωρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο στομάχι. Όταν χύνεται στον οισοφάγο, μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέοςκαούρα και ναυτία.

Ένα άλλο σύνολο πιθανών λόγων για να αισθάνεστε ναυτία όταν πεινάτε έχει να κάνει με το δίκτυο σημάτων του σώματός σας για να γνωρίζετε πότε πρέπει να φάτε. Αυτά τα σήματα ρυθμίζονται από το ενδοκρινικό σύστημα, ένα σύστημα αδενών (συμπεριλαμβανομένης της υπόφυσης, του θυρεοειδούς αδένα και του παγκρέατος) που χρησιμοποιεί την κυκλοφορία του αίματος για χημική επικοινωνία.

Οι ορμόνες που παράγονται από το ενδοκρινικό σύστημα δίνουν στο σώμα τις πληροφορίες που χρειάζεται για να διατηρήσει τα χημικά του επίπεδα ισορροπημένα. Για παράδειγμα, για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να υποστηρίξετε ένα ευρύ φάσμα σωματικών δραστηριοτήτων, χρειάζεστε θερμίδες. Το στομάχι σας στέλνει σήματα στο ενδοκρινικό σύστημα που πυροδοτούν την απελευθέρωση ορμονών. Αυτές οι ορμόνες λένε στον εγκέφαλο: “Δώσε μας περισσότερες θερμίδες” ή “Φτάνει”.

Εμπλέκονται πολλές ορμόνες, αλλά οι δύο πιο σχετικές είναι η γκρελίνη και η λεπτίνη:

  • “Η γκρελίνη υποτίθεται ότι διεγείρει το αίσθημα της πείνας”, λέει η δρ. Lee. Ανακαλύφθηκε το 1999 και έκτοτε οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει τη γκρελίνη ως βασικό παράγοντα σε μια σειρά από σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας του εντέρου, της έκκρισης γαστρικού οξέος, της αίσθησης γεύσης και του μεταβολισμού της γλυκόζης.
  • Η λεπτίνη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: Καταπολεμά τη γκρελίνη μειώνοντας την όρεξη. Υπάρχουν πολλές άλλες ορμόνες που εμπλέκονται στα συναισθήματα της πείνας, αλλά η αλληλεπίδραση μεταξύ της γκρελίνης και της λεπτίνης είναι το κλειδί για την υγιή ρύθμιση της όρεξης.

Όταν το σώμα είναι σε φυσιολογική κατάσταση, αυτές οι ορμόνες αυτορυθμίζονται. «Θα πρέπει να έχετε μόνο μερικά σήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας που σας υπενθυμίζουν ήπια να φάτε”, διευκρινίζει η ίδια.

Καθώς τρώτε, το σώμα απελευθερώνει λεπτίνη, η οποία σηματοδοτεί ότι είστε χορτασμένοι και ότι δεν θα νιώσετε πείνα για κάποιες ώρες. Με άλλα λόγια, το σώμα σας χρειάζεται τροφή, άρα παράγει γκρελίνη. Αυτό σας κάνει να πεινάτε, άρα τρώτε. Τότε, το σώμα σας δεν χρειάζεται περισσότερη τροφή, επομένως παράγει λεπτίνη. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι, οπότε σταματάτε να τρώτε.

Αλλά αυτή η χημική πράξη εξισορρόπησης μπορεί να απορριφθεί αν αγνοήσετε τα σήματα πείνας σας και δεν τρώτε τακτικά. Αν αφήσετε να περάσουν ώρες χωρίς να φάτε, τότε το σώμα θα προσπαθήσει να σας πείσει να φάτε, παράγοντας περισσότερη γκρελίνη.

“Όταν οι ορμόνες ανεβαίνουν, υποτίθεται ότι αυξάνουν την όρεξη”, είπε η δρ. Lee. Στους περισσότερους αυτό ακριβώς κάνουν. Αλλά όχι πάντα.

“Μερικοί έχουν υψηλότερη ευαισθησία στα ορμονικά επίπεδα”, είπε η δρ. Lee. Η διακύμανση της ευαισθησίας και άλλοι παράγοντες οδηγούν μερικούς ανθρώπους να βιώνουν ελαφρά ναυτία όταν πεινούν πολύ. Περιπτώσεις πιο σοβαρών συμπτωμάτων ναυτίας, ωστόσο, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κάποια διαταραχή.

«Εάν τα σήματά σας είναι αρκετά έντονα ότι έχετε ναυτία ή πόνο, αυτό μπορεί να είναι το σώμα σας που σας λέει ότι πρέπει να κάνετε εξέταση για μεταβολικό σύνδρομο«. Καταστάσεις όπως υψηλό σάκχαρο αίματος, μη φυσιολογική χοληστερόλη και υπέρταση, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

2 μανικιούρ που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στις γιορτές

xristiana

Fashion-room-service-thessaloniki

xristiana

2ND TRICOLORE CLASSIC RUN

xristiana