ΚεντρικήΥγεία

Τροφές με πολλή μελατονίνη για να κοιμηθείτε πιο βαθιά – Σε τι άλλα σημαντικά βοηθάει

31/8/2022

Η μελατονίνη είναι απαραίτητη για καλό ύπνο. Είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται από την επίφυση -που βρίσκεται στην μέση του εγκεφάλου- και συντονίζει την λειτουργία της με την ανατολή και δύση του ήλιου.

Περισσότερη μελατονίνη παράγεται όταν δύει ο ήλιος και λιγότερη όταν ανατέλλει. Οι ερευνητές λένε ότι η προσθήκη μελατονίνης στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο.

Η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να ενισχύσετε τη φυσική παροχή του σώματός σας. Είναι γενικά ασφαλή και δεν προκαλούν εθισμό, αλλά μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, ναυτία, υπνηλία και ζάλη.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα μπορεί να μην είναι απαραίτητα για καλύτερο ύπνο. Ερευνητές ανακάλυψαν, ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη αυξάνουν τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα.

Γιατί χρειάζεστε μελατονίνη

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Εμποδίζει την μάθηση και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Μπορεί επίσης να διαταράξει της ορμόνη της πείνας, που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο από ό,τι συνήθως.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για την σημασία της μελατονίνης. Αν και είναι περισσότερο γνωστή ως βοήθημα ύπνου, η μελατονίνη έχει μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία:

Αποκατάσταση ύπνου

Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η μελατονίνη είναι αποτελεσματική κατά της χρόνιας αϋπνίας. Αλλά αν αντιμετωπίζετε jet lag, μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε ένα κανονικό μοτίβο ύπνου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να κοιμηθούν πριν από την επέμβαση.

Καλύτερες συνήθειες ύπνου στους ενήλικες

Τα άτομα με διαταραχή καθυστερημένης φάσης ύπνου-εγρήγορσης συχνά μένουν ξύπνιοι μέχρι νωρίς το πρωί και μετά κοιμούνται μέχρι το μεσημέρι. Η μελατονίνη μπορεί να τους βοηθήσει να διατηρήσουν ένα πιο φυσιολογικό μοτίβο ύπνου.

Καλύτερες συνήθειες ύπνου στα παιδιά

Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει και παιδιά με ορισμένες παθήσεις, που διαταράσσουν τον ύπνο. Αυτές περιλαμβάνουν το άσθμα, τη δερματίτιδα, τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Επειδή η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, τα παιδιά πρέπει να μην την λαμβάνουν χωρίς την έγκριση του γιατρού.

Υγεία του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Τα επίπεδα μελατονίνης πέφτουν με φυσικό τρόπο όσο μεγαλώνουμε. Η ενίσχυσή τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών αργότερα στη ζωή. Μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους έχουν αναδείξει, ότι η μελατονίνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Υγεία των ματιών

Η μελατονίνη εκτελεί πολλές πολύτιμες λειτουργίες στο ανθρώπινο μάτι. Τα συμπληρώματα μελατονίνης έχουν δείξει οφέλη για άτομα με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στους ηλικιωμένους ενήλικες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ή διαχείριση της εν λόγω διαταραχής.

Τροφές με μελατονίνη

Δεν έχει καθοριστεί συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) για την μελατονίνη. Όσον αφορά τα συμπληρώματα, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν μια δόση περίπου 0,5 έως 3 χιλιοστόγραμμα για προβλήματα που σχετίζονται με τον βραδινό ύπνο. Υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ημερήσια υπνηλία.

Οι περισσότερες βάσεις δεδομένων τροφίμων δεν αναφέρουν την ποσότητα μελατονίνης στα τρόφιμα, αλλά σύμφωνα με έρευνες, αυτές οι έξι τροφές είναι καλές πηγές μελατονίνης:

Κεράσια

Ο χυμός κερασιού είναι ένα από τα πιο γνωστά βοηθήματα ύπνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα και ενισχύει τον ύπνο. Λάβετε υπόψη ότι ο χυμός κερασιού είναι πλούσιος σε ζάχαρη. Το να τον πίνετε κάθε βράδυ θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Το να τρώτε κεράσια αντί να πίνετε το χυμό τους είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος για να πάρετε μελατονίνη.

Γκότζι μπέρι

Τα γκότζι μπέρι είναι γνωστά κυρίως για την αντιγηραντική τους δράση. Αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μελατονίνη και μπορεί να βελτιώσουν τον ύπνο.

Αυγά

Μεταξύ των ζωικών προϊόντων, τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης. Τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά, προσφέροντας πρωτεΐνη και σίδηρο, μεταξύ άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών.

Γάλα

Το ζεστό γάλα είναι μια παραδοσιακή σπιτική λύση στην αϋπνία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε μελατονίνη. Θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή εάν δεν έχετε κάποια δυσανεξία στα γαλακτοκομικά.

Ψάρι

Τα ψάρια είναι καλύτερη πηγή μελατονίνης από άλλα κρέατα. Οι καλύτερες επιλογές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα, τα οποία παρέχουν επίσης πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί έχουν καλή ποσότητα μελατονίνης. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα είναι από τα υψηλότερα σε αυτόν τον τομέα. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, υγιών ωμέγα-3 λιπαρών και μετάλλων.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έως τις 24 Ιουνίου οι αιτήσεις για το ΠΜΣ “Οικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγική” του Πανεπιστημίου Πειραιώς

xristiana

Ζουμερή πορτοκαλόπιτα

xristiana

Τι κερδίζετε αν αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι (video)

xristiana