ΚεντρικήΥγεία

Υγιεινές τροφές για παιδιά που έχουν πραγματικά καλή γεύση

25/8/2022

Όποιος έχει προσπαθήσει να ταΐσει ένα παιδί με κάτι άλλο εκτός από δημητριακά, παγωτό, σοκολάτα, μακαρόνια, πίτσα ή τηγανιτές πατάτες ξέρει ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Είναι δύσκολο να πείσουμε τα παιδιά μας να φάνε κάτι υγιεινό καθώς τις περισσότερες φορές η πρότασή μας δεν είναι συμβατή με τις γεύσεις τους. Όσο και αν μετατρέψετε το φαγητό τους σε ένα εντυπωσιακό πιάτο ίσως τα ξεγελάσετε για μια με δύο μπουκιές αλλά μετά θα καταλήξετε είτε να το φάτε εσείς ή να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Τα παιδιά, στον αντίποδα, χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως υγιεινά λίπη για τον εγκέφαλό τους, ασβέστιο για τα οστά τους και όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παρέχουν τα λαχανικά.

Όσο γρηγορότερα τα μάθετε να τρώνε από όλες τις ομάδες τροφών τόσο θα συνηθίσουν και δεν θα ανθίστανται. Επίσης, καλό είναι να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών στο σπίτι.

Εμείς, συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις 10 κορυφαίες θρεπτικές τροφές για τα παιδιά, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τους παρέχετε τις καλύτερες δυνατές διατροφικές επιλογές.

1643647168651-122665475-giaourti-lipara.jpg

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο, αλλά προσέξτε να μην είναι εμπλουτισμένο με ζάχαρη. Είναι μια πλήρης, υγιεινή τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και βιταμίνη D, την οποία πολλά παιδιά δεν λαμβάνουν σε επαρκή ποσότητα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης προβιοτικά που είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Υπάρχει κάποιος απλός τρόπος για να επιλέξετε ένα υγιεινό γιαούρτι; Το απλό ελληνικό γιαούρτι δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα ενώ έχει διπλάσιες πρωτεΐνες από το κανονικό γιαούρτι.

1645458142539-813564490-fasolia.jpg

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια υποτιμημένη υπερτροφή. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ είναι φθηνά και γρήγορα στο μαγείρεμα. Αγοράστε κονσερβοποιημένα φασόλια με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως μαύρα φασόλια ή ρεβίθια. Η ανάμειξη φασολιών με ζυμαρικά, κιμά ή σαλάτες βοηθά στη διατήρηση υψηλής ποιότητας, άπαχης πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα προσθέτει φυτικές ίνες.

1643645434087-998425912-avga-6.jpg

Αυγά

Ένα μεγάλο αυγό έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και είναι πλούσιο σε βιταμίνη D, Β12 και σίδηρο. Ορισμένα αυγά είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Μην ανησυχείτε για τη χοληστερίνη. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη περισσότερο από τα αυγά. Παραλείψτε τα αρτοσκευάσματα, τα τηγανητά γεύματα και τα επεξεργασμένα κρέατα για πρωινό και αντ’ αυτού σερβίρετε στα παιδιά σας ομελέτα. Εάν τα παιδιά σας δεν απολαμβάνουν την ομελέτα, σκεφτείτε εναλλακτικά την αυγοσαλάτα ή τα αυγά ποσέ.

Τα αυγά είναι επίσης μια εξαιρετική πρώτη τροφή για τα νεογέννητα. Οι γιατροί συνιστούσαν να περιμένετε μέχρι το μωρό να γίνει 12 μηνών πριν το ταΐσετε αυγά, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών μεταξύ 6 και 12 μηνών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τροφικών αλλεργιών.

avocado.jpg

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι άφθονα σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης. Επειδή το λίπος διέρχεται αργά από το πεπτικό σύστημα, κρατά τα παιδιά χορτάτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τα φάτε σκέτα, να τα λιώσετε σε τοστ, να τα βάλετε σε ένα smoothie, να τα ενσωματώσετε σε σαλάτα κοτόπουλου ή τόνου ή να φτιάξετε μια σάλτσα ζυμαρικών με πέστο αβοκάντο. Τα αβοκάντο είναι επίσης μια εξαιρετική τροφή για βρέφη.

1643647302396-680481157-xiroi-karpoi.jpg

Ξηροί καρποί & Σπόροι

Για να λάβουν τα παιδιά σας μια υγιή δόση φυτικών ινών, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών, αντικαταστήστε τα παιδικά σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες με ξηρούς καρπούς και σπόρους. Κάσιους, καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν, ηλιόσποροι, σπόροι chia και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι μπορούν να δοθούν στα παιδιά άφοβα. Το μαγνήσιο βρίσκεται άφθονο στους ξηρούς καρπούς, το οποίο είναι σημαντικό για τον σχηματισμό οστών και την παραγωγή ενέργειας. Τα καρύδια, τα πεκάν, οι σπόροι chia και οι λιναρόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα ωμέγα-3 λιπίδιο που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Μια γιορτή για το Ξινόμαυρο στο Blé Vin Wine Gallery & Bar

xristiana

Τσικνοπέμπτη με άστατο καιρό και βροχές

xristiana

Δωρεάν μαστολογικός έλεγχος σε ανασφάλιστες γυναίκες

xristiana