ΚεντρικήΥγεία

Τυρί: Οι λόγοι που μπορούμε να το τρώμε άφοβα – Ποια τα οφέλη του;

16/8/2022

Η αλήθεια είναι ότι συχνά αποφεύγουμε το τυρί επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, επομένως δεν φαίνεται να έχει μια εδραιωμένη θέση στην καθημερινή μας διατροφή. Ωστόσο νεότερες έρευνες απενοχοποιούν την κατανάλωση τυριού και μας δίνουν σημαντικούς λόγους να εντάξουμε αυτό το γαλακτοκομικό προϊόν στη διατροφή μας, αρκεί να προσέχουμε μια σημαντική παράμετρο: την ποσότητα.

Ποια είναι τα οφέλη του τυριού:

1. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι Γάλλοι καταγράφουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών, παρά την υψηλή κατανάλωση τυριών και άλλων τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, όπως η πάπια και το βούτυρο. Το φαινόμενο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως «γαλλικό παράδοξο».  Σύμφωνα με ανάλυση του 2016, φάνηκε ότι 56,6 γραμ. τυρί την ημέρα σχετίζεται με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 18%. Η εξήγηση βρίσκεται πιθανώς στα μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, όπως και στη ριβοφλαβίνη και τη βιταμίνη Β12 που αφθονούν στα τυριά. Επιπλέον, 23 περίπου γρ. τυρί την ημέρα συνδέθηκαν με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%. Ίσως λοιπόν και μια ακόμη εξήγηση να οφείλεται στη μικρή ποσότητα που καταναλώνουν οι Γάλλοι. 

2. Αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition (AJCN), περίπου 28 γρ. τυρί την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 κατά 8%, ενώ μικρότερο κίνδυνο εξασφάλισαν και 3/4 της κούπας γιαούρτι καθημερινά. Άλλη έρευνα στο AJCN διαπίστωσε ότι μικρότερη κατανάλωση τυριού από την παραπάνω πέτυχε χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για τις γυναίκες.

3. Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Έρευνα 15 ετών που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition το 2016 έδειξε ότι για το περίπου 56,6 γραμ. τυρί την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια της μελέτης κατά 38% για το δείγμα των 960 Γάλλων εθελοντών. Εν προκειμένω, ρόλο-κλειδί διαδραμάτισε πιθανώς το ασβέστιο χάρη στην ικανότητα μείωσης της αρτηριακής πίεσης ή της απορρόφησης λιπαρών από το έντερο.

4. Δυναμώνει τους μύες

Ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι ποσότητα περίπου ίση με ένα φλιτζάνι τυριού ρικότα την ημέρα για 12 εβδομάδες, σχετίστηκε με αύξηση στη μυϊκή μάζα και καλύτερη ισορροπία σε υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών, σύμφωνα με έρευνα του 2014 στο Clinical Interventions in Aging που απέδωσε τα οφέλη στις πρωτεΐνες καζεΐνη και ορού γάλακτος.

Πηγή: https://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Συνέδριο με τίτλο «Τεχνολογία για την Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπτυξιακές Διαταραχές, αυτισμό σε Τυπικά, μη Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα Μάθησης».

xristiana

3 σπιτικά γιατροσόφια που θα σας βοηθήσουν αν πιείτε και φάτε πολύ

xristiana

Πώς η ανεμοβλογιά και ο έρπης μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ

xristiana