ΚεντρικήΥγεία

Οι κίνδυνοι από την κοινή χρήση οδοντόβουρτσας

11/8/2022

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε την οδοντόβουρτσα με άλλο άτομο, ακόμη και αν πρόκειται για τον / τη σύντροφό σας, καθώς μπορείτε να προκαλέσετε βλάβη στη στοματική σας υγεία.

Σε όλους έχει συμβεί να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί μας οδοντόβουρτσα και να αναγκαστούμε να δανειστούμε του / της συντρόφου μας, θεωρώντας ότι δεν θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Σύμφωνα όμως με τον ορθοδοντικό Khaled Kasem, χρησιμοποιώντας την ίδια οδοντόβουρτσα με το ταίρι σας ακόμη και μόνο μία φορά, θα μπορούσατε να εκθέσετε τα δόντια και τα ούλα σας σε σοβαρούς κινδύνους, ειδικά αν ο άλλος δεν είναι τόσο σχολαστικός με το βούρτσισμα των δοντιών όσο εσείς.

Μιλώντας στο express.co.uk, ο Δρ Kasem εξηγεί: «Είτε σκόπιμα είτε τυχαία, η χρήση της οδοντόβουρτσας κάποιου άλλου μπορεί να εκθέσει τα δόντια, τα ούλα και το στόμα σας σε μια σειρά από κινδύνους, ειδικά αν ο άλλος δεν ακολουθεί την ίδια στοματική ρουτίνα με εσάς».

Ο γιατρός προτείνει να χρησιμοποιείτε πάντα τη δική σας οδοντόβουρτσα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μια σε κάθε τσάντα, ώστε να μην την ξεχνάτε ποτέ.

Όπως εξηγεί, το μείγμα βακτηρίων στο στόμα μας είναι «μοναδικό» και η ανάμειξή του με τα βακτήρια κάποιου άλλου, χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσά του δεν είναι καλή ιδέα. Ο λόγος είναι ότι τα βακτήρια του άλλου θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σοβαρή βλάβη» όταν εξαπλωθούν στο δικό μας.

«Όταν χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου, εκθέτετε το στόμα σας σε νέα βακτήρια που μπορεί να μην αντιδρούν καλά με τα υπάρχοντα βακτήρια στο δικό σας στόμα» προσθέτει.

Στο στόμα κάθε ανθρώπου υπάρχουν έως 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Αν και τα περισσότερα είναι ωφέλιμα, υπάρχουν κάποια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη.

«Τα πιο επιβλαβή, που σχετίζονται με τη φθορά των δοντιών και τις παθήσεις των ούλων, είναι τα streptococcus mutans, porphyromonas gingivalis και treponema denticola, τα οποία έχει βρεθεί ότι επιβιώνουν στις οδοντόβουρτσες και διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν τις μοιράζεστε».

Και οι κίνδυνοι δεν σταματούν εκεί. Ο Δρ. Kasem λέει ότι μπορεί να σχηματιστεί μούχλα στην οδοντόβουρτσα, ειδικά αν τη χρησιμοποιείτε αμέσως μετά τον / τη σύντροφό σας.

Εάν πραγματικά δεν έχετε άλλη επιλογή, ο γιατρός υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να περιμένετε έως ότου στεγνώσει πρώτα η οδοντόβουρτσα του συντρόφου σας, καθώς εάν παραμένει υγρή για μεγάλο διάστημα, αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια.

«Το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα του συντρόφου σας αμέσως μετά από εκείνον! Εάν ωστόσο επιμένετε να το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι είναι στεγνή, καθώς αυτό διασφαλίζει ότι έχει λιγότερα βακτήρια» καταλήγει.

Πηγή: mirror.co.uk

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διήμερη Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας Στο Δήμο Περιστερίου

xristiana

 Νέο διαδικτυακό σεμινάριο Ε.Ε.Α. – ΠΑ.ΠΕΙ. για την «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κτηματομεσιτική»

xristiana

Πανικός με τα αγριογούρουνα στην Εύβοια: «Σουλατσάρουν» μέχρι και σε κεντρικά σημεία της Χαλκίδας

xristiana