ΚεντρικήΥγεία

Διαταραχές περιόδου: Οι τροφές που πρέπει να προτιμάτε σύμφωνα με διατροφολόγο

18/8/2022

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι οι διαταραχές περιόδου ή ακανόνιστη περίοδος.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν εμμηνόρροια για τέσσερις έως επτά ημέρες κάθε 28 ημέρες (έμμηνος κύκλος), αν και σε γενικές γραμμές θεωρούνται φυσιολογικοί οι κύκλοι από 21 έως 35 ημέρες.

Ωστόσο, στο τουλάχιστον 30% των κοριτσιών και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παρατηρείται κατά καιρούς διαταραχές στον κύκλο τους.

ponoi-periodou-anakoufisi.jpg

Τι προκαλεί τις διαταραχές περιόδου;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Πέρα από το άγχος, τις παρενέργειες των φαρμάκων, τον θυρεοειδή και την ηλικία, βασικός παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής.

Η διατροφή, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, ο κύκλος ύπνου παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός κανονικό κύκλου.

Μερικές τροφές που μπορεί να βοηθήσουν όταν έχετε διαταραχές περιόδου είναι οι εξής:

Μαϊντανός

Η μυριστικίνη και η απιόλη στον μαϊντανό βοηθούν στην παραγωγή οιστρογόνων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στη διαχείριση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

papagia.jpg

Παπάγια

Η καροτίνη στην παπάγια διεγείρει και ρυθμίζει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στην ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου.

Τζίντζερ

Το μαγνήσιο και η βιταμίνη C στο τζίντζερ βοηθούν να ομαλοποιήσετε την κανονικότητα της περιόδου.

1656120032272-586650296-kanela-stin-egkymosyni-ofeli-2.jpg

Κανέλα

Ζεσταίνει εσωτερικά το σώμα και αυξάνει τη ροή του αίματος. Η προσθήκη κανέλας στα τρόφιμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο να βελτιώσετε τη γεύση αλλά την υγεία σας.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει πολλαπλά οφέλη καθώς βελτιώνει τις διαταραχές περιόδου.

Ανανάς

Αυτό το φρούτο λέγεται ότι αυξάνει τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της ροής του αίματος και στην αποβολή της επένδυσης της μήτρας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Σπόροι χαρουπιού

Οι σπόροι χαρωπιού έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες που βοηθούν στην ανακούφιση από τις ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως. Επιπλέον, λειτουργούν στην τόνωση της μήτρας.

lekes-apo-pantzari.jpg

Παντζάρια

Αποτελούν μια πλούσια πηγή σιδήρου και φολικού οξέος και μειώνουν το φούσκωμα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Φαίνεται επίσης ότι βοηθούν τον διαταραγμένο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Όλες αυτές οι τροφές μπορούν να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις διαταραχές περιόδου. Ωστόσο, χρειάζεται βελτίωση του τρόπου ζωής σας.

Όταν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ορμονικής ανισορροπίας, είτε πρόκειται για ακανόνιστες περιόδους, αφύσικα μοτίβα αιμορραγίας ή απώλειας κύκλου, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Οι Peiramatistas πάνε στα “Παιδιά της Τριανδρίας – 1ο Παιδικό Φεστιβάλ

xristiana

ΕΣΑμεΑ: Παράταση Αιτήσεων Στα Επιδοτούμενα Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων

xristiana