ΚεντρικήΥγεία

Άνοια: Το καθημερινό κόλπο των 10′ που μειώνει τον κίνδυνο

2/8/2022

Μόλις δέκα λεπτά αναστοχασμού την ημέρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά καλύτερη γνωστική λειτουργία και σε μείωση του κινδύνου άνοιας

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι, με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για την άνοια. Θα μπορούσε, όμως, αυτό να αλλάξει;

Θετικά απαντά μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το University College του Λονδίνου, η οποία αισιοδοξεί ότι ίσως βρήκε τον τρόπο πρόληψης της γνωστικής έκπτωσης. Αν αυτό ισχύει, τότε γεννάται η ελπίδα ότι τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο Αλτσχάιμερ ή με κάποια άλλη μορφή άνοιας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, όσοι αναστοχάζονται – αξιολογούν τακτικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους – είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν γνωστική έκπτωση αργότερα στη ζωή τους. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από δύο κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 259 άτομα, ηλικίας περίπου 70 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις σκέψεις τους, υπολογίζοντας πόσο συχνά αναστοχάζονται και προσπαθούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους.

Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι οι άνθρωποι που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στον στοχασμό παρουσίαζαν καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και πιο ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποκρυσταλλώσουν γιατί ο αναστοχασμός θα μπορούσε να παρέχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της άνοιας. Υπέθεσαν ότι η ευεργετική δράση του στοχασμού συνδεέται ενδεχομένως με την αίσθηση της ηρεμίας και τη μείωση των επιπέδων στρες στο σώμα, ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί θετικά και για την ψυχική υγεία. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της πάθησης μέσω ψυχολογικής θεραπείας.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Harriet Demnitz-King δήλωσε: «Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων, που συναινεί στο ότι θετικοί ψυχολογικοί παράγοντες, όπως ο σκοπός στη ζωή και η ευσυνειδησία, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας. Ο καθένας μπορεί να στοχάζεται και ενδεχομένως να ενισχύσει τον βαθμό αντίληψης του εαυτού του, καθώς αυτό δεν εξαρτάται από τη σωματική υγεία ή τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη ζωή του κάθε ατόμου».

Οι μελετητές συστήνουν να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα, αναλογιζόμενοι τους παράγοντες που συνθέτουν τη ζωή σας, όπως τη δουλειά και τις κοινωνικές σας σχέσεις, χωρίς κριτική διάθεση, καθώς αυτό θα μπορούσε να προλάβει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή σας.

Ο δρ. Richard Oakley, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ, δήλωσε: «Εάν ο στοχασμός έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, υπάρχει μια πιθανότητα μια μέρα να καταφέρουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας μέσω ψυχολογικών θεραπειών, που θα βοηθούν τους ανθρώπους να «χτίσουν» υγιή μοτίβα σκέψης».

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ημερίδα στην Κόρινθο 16/3: Τα δικαιώματα και οι κοινωνικές παροχές για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Ο ρόλος των τοπικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, στην Πελοπόννησο

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Πασχαλινό Bazaar Από Τον Σύλλογο Αρωγής ΑΧΤΙΔΑ

xristiana