ΚεντρικήΥγεία

Τι είναι αυτό που μας κάνει «κλικ» και διαλέγουμε τους φίλους μας;

31/7/2022

Μπορεί οι ισχυρές φιλίες να αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου τέτοιες φιλίες μπορούν να δημιουργηθούν σε μια στιγμή.

Είναι αυτό το «κλικ» που μας κάνουν κάποιοι άνθρωποι και από την πρώτη στιγμή νιώθουμε ότι γνωριζόμαστε από καιρό.

Και όπως τα θηλαστικά μυρίζονται μεταξύ τους για να αποφασίσουν ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός, έτσι κι οι άνθρωποι μυρίζονται κι αυτοί.

Μάλιστα η μυρωδιά του σώματος μπορεί να αναδείξει συναισθηματικές καταστάσεις από φόβο μέχρι ευτυχία.

Η μυρωδιά του σώματός μας ή ενός φίλου προκαλούν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα. Αντίθετα η μυρωδιά ενός ξένου προκαλεί μια εγκεφαλική αντίδραση φόβου, στην οποία εμπλέκεται το μεταιχμιακό σύστημα οδηγώντας μέχρι και σε αλλαγές της συμπεριφοράς.

Όλα αυτά, οδήγησαν τους επιστήμονες να διερευνήσουν τη σχέση της μυρωδιάς με τη δημιουργία φιλίας, υποθέτοντας ότι η ομοιότητα στην οσμή του σώματος μπορεί να συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη της φιλίας.

Σε μελέτη τους που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, η Ινμπάλ Ραβρέμπι, ο Κόμπι Σνίτζ και ο εποπτεύων καθηγητής Νευρολογίας του Ινστιτούτου Weizmann στο Ισραήλ, συμπεριέλαβαν άτομα που είχαν ήδη κάποια φιλική σχέση και το «κλικ» είχε γίνει από την πρώτη τους συνάντηση. Στη μελέτη, εντάχθηκαν 20 δυάδες του ίδιου φίλου με αυτού του είδους τη φιλική σχέση.

Για να ξεκαθαρίσουν οι επιστήμονες αυτό το «κλικ», ζητήθηκε από 235 άτομα ηλικίας 20 – 43 ετών, να ορίσουν με δικά τους λόγια τι είναι αυτή η φιλία. Μόνο 10 από τους 235 συμμετέχοντες είπαν ότι δεν γνώριζαν τι είναι φιλία με ένα «κλικ». Οι 225 από τους 235, παρότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός, είχαν απόλυτη αντίληψη για το τι αναζητούσαν οι ερευνητές να αποδείξουν ως πραγματικό γεγονός. Μάλιστα χρησιμοποίησαν 42 διαφορετικές δηλώσεις για να ορίσουν τη φιλία τους, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «φιλία που σχηματίζεται αμέσως κατά τη συνάντηση», «ταίριασμα», «καλή φιλία που σχηματίζεται γρήγορα» και «χημεία».

Διαβάστε επίσης: Stand by me… Πέντε φίλοι παίρνουν την ίδια πόζα 40 χρόνια

Στη μελέτη μετείχαν τελικά οι 20 κορυφαίες δυάδες που έδωσαν τους καλύτερους ορισμούς και μπήκαν σε παρακολούθηση για έξι μήνες.

Μια ηλεκτρονική μύτη – μια συσκευή που ανιχνεύει τα χημικά συστατικά των οσμών – χρησιμοποιήθηκε για να μυρίσει μπλουζάκια που είχαν φορέσει καθένας από τους συμμετέχοντες. Η μύτη βρήκε ότι η μυρωδιά του σώματος ήταν πιο παρόμοια μεταξύ των ζευγών φίλων παρά μεταξύ των τυχαίων ζευγών που σχηματίστηκαν με ανακάτεμα των συμμετεχόντων.

Διαβάστε επίσης: Η αίσθηση της όσφρησης υπάρχει και στο δέρμα μας Μια ομάδα 25 ανεξάρτητων ενηλίκων που μύρισαν τα μπλουζάκια των συμμετεχόντων ανέφεραν επίσης ότι τα ζευγάρια φίλων μύριζαν περισσότερο παρόμοια από ό,τι τα τυχαία ζευγάρια.

Η Ινμπάλ Ράβρεμπι και οι συνεργάτες της, στη συνέχεια συμπεριέλαβαν στη μελέτη 17 άτομα που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν και χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική μύτη για να αναλύσουν τις οσμές του σώματός τους.

Στη συνέχεια, κάθε άτομο έπαιζε εναλλάξ ένα παιχνίδι χωρίς λόγια, με άλλους συμμετέχοντες του ίδιου φύλου.

Τα αποτελέσματα ήταν αντίστοιχα με αυτά σε προηγούμενα πειράματα: τα ζευγάρια που οι μυρωδιές τους έμοιαζαν περισσότερο μεταξύ τους ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονταν σαν να έκαναν «κλικ» κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού.

Τα ευρήματα είναι λογικά γιατί η έρευνα δείχνει ότι τείνουμε να γινόμαστε φίλοι με άτομα που μοιάζουν με εμάς, για παράδειγμα, όσον αφορά την ηλικία, την εθνικότητα, την εκπαίδευση, τη θρησκεία, τη φυσική εμφάνιση, την προσωπικότητα και τις αξίες, λέει η Ράβρεμπι.

Άλλα θηλαστικά χρησιμοποιούν επίσης τη μυρωδιά για να αποφασίσουν ποιος είναι φίλος ή εχθρός, όπως τα σκυλιά που μυρίζονται όταν συναντιούνται σε ένα πάρκο, λέει.

Αντίθετα, στις ρομαντικές σχέσεις, οι ετεροφυλόφιλοι φαίνεται να έλκονται από μέλη του αντίθετου φύλου που τους μυρίζουν διαφορετικά.

Μια μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έλκονταν περισσότερο από τις μυρωδιές ανδρών που είχαν διαφορετικά γονίδια του ανοσοποιητικού τους, πιθανώς επειδή το ζεύγος τους θα δημιουργούσε απογόνους με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Έως τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού θα υπάρξει αστάθεια

xristiana

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη

xristiana

6 τρόποι για να διατηρήσετε αναλλοίωτο το eyeliner και να αποφύγετε τις μουντζούρες

xristiana