ΚεντρικήΥγεία

Όραση: Το ρόφημα που συνδέεται με την τύφλωση και απολαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι

31/7/2022

Η «υπερκατανάλωση» ενός συγκεκριμένου ροφήματος που απολαμβάνουν εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καθημερινά θα μπορούσε να προκαλέσει γλαύκωμα με αποτέλεσμα το οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο να καταστρέφεται. Εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα το γλαύκωμα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση.

Το εν λόγω ρόφημα είναι ο καφές, λόγω της ποσότητας καφεΐνης που περιέχει.

Η σταθερή υπέρβαση της συνιστώμενης ποσότητας θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία και την όρασή σας, καθώς σάς θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε χρόνιες παθήσεις όπως το γλαύκωμα.

Τα ποτά με καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς και την πίεση στα μάτια σας. Τα σταθερά υψηλά επίπεδα οφθαλμικής πίεσης είναι γνωστό ότι προκαλούν γλαύκωμα, επομένως θα μπορούσε εύκολα να υπάρξει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης του καφέ που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο.

Τα πορίσματα μελέτης

Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ το 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ και του κινδύνου εμφάνισης γλαυκώματος.

Αυτό συμβαίνει όταν μια συσσώρευση υγρού στα μάτια αυξάνει την πίεση στα οπτικά νεύρα. Αν και αυτή η μελέτη φαίνεται να ευσταθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι αν πίνετε πολύ καφέ θα αναπτύξετε σίγουρα γλαύκωμα. Για παράδειγμα, πολλοί συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της πάθησης.

Κάθε οργανισμός διαχειρίζεται διαφορετικά τη λήψη καφεΐνης

Όλα έχουν να κάνουν με το πώς το σώμα σας χειρίζεται την καφεΐνη, επομένως απέχει πολύ από μια οριζόντια άποψη που ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους.

Αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται με την τακτική υπερκατανάλωση που υπερβαίνει τα τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως.

«μέτρια» κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους διαβήτη, ηπατικής νόσου, άνοιας και ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Οι ακατέργαστοι κόκκοι καφέ περιέχουν χλωρογενικό οξύ (CGA), ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Το CGA μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από μια κατάσταση που ονομάζεται υποξία, που προκαλείται από την έλλειψη οξυγόνου. Ο αμφιβληστροειδής σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην υποξία, οπότε η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη οποιασδήποτε βλάβης στα μάτια και την όρασή σας.

Δοκιμές που χρησιμοποιούν CGA στην καθαρότερη μορφή του έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του αμφιβληστροειδούς, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σταθερή απόδειξη ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Συνολικά, δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές πώς ο καφές επηρεάζει την όραση και γιατί φαίνεται να έχει διαφορετικά αποτελέσματα από άλλα καφεϊνούχα ποτά όπως το τσάι και τα ενεργειακά ποτά.

Τα συμπτώματα του γλαυκώματος

Το γλαύκωμα οδηγεί σε προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου που προκαλείται από την αυξημένη πίεση εντός του οφθαλμού. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της ευαισθησίας των γαγγλιακών κυττάρων και ενώ η νόσος εξελίσσεται, το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται από απώλεια περιφερειακής όρασης φτάνοντας μέχρι και την ολική τύφλωση.

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές το γλαύκωμα είναι ασυμπτωματικό και διαγιγνώσκεται τυχαία σε οφθαλμολογικό έλεγχο. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο στο τελευταίο στάδιο της νόσου επειδή παρατηρεί σημαντική απώλεια όρασης.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Στη συνηθισμένη οφθαλμολογική εξέταση ο οφθαλμίατρος θα σας εξετάσει ακολουθώντας το εξής πρωτόκολλο:

  • Θα σας ζητήσει το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό
  • Θα μετρήσει την οπτική οξύτητα
  • Θα προβεί σε βιομικροσκόπηση
  • Θα κάνει τονομέτρηση
  • Θα πραγματοποιήσει έλεγχο της γωνίας του προσθίου θαλάμου
  • Θα ολοκληρώσει την εξέταση με βυθοσκόπηση

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θρίλερ με τους Ελβετούς και τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές ύψους 1 δισ. ευρώ

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 2/3

xristiana

9 hot τάσεις στα νύχια για τα Χριστούγεννα

xristiana