ΚεντρικήΥγεία

Το #1 λαχανικό για όσους πέρασαν τα 50, σύμφωνα με διατροφολόγο

16/7/2022

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να τρώμε αρκετά λαχανικά στη διατροφή μας. Και καθώς μεγαλώνουμε, γίνονται ακόμα πιο αναπόσπαστο για τη μακροπρόθεσμη υγεία μας.

Αν και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να υποστηρίξουν τη γενική σας υγεία, υπάρχει ένα είδος λαχανικών, που πρέπει οπωσδήποτε να διατηρήσετε στη διατροφή σας αφού φτάσετε τα 50.

“Αν έπρεπε μα διαλέξω ένα είδος λαχανικών για μετά τα 50, θα επέλεγα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικά το σπανάκι”, λέει η δρ. Amy Goodson, διατροφολόγος και επιστημονική σύμβουλος στο eatthis.com.

Ο λόγος που η η δρ. Goodson συνιστά το σπανάκι σε άτομα άνω των 50 ετών είναι ότι αποτελεί μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα καθώς μεγαλώνετε, δηλαδή ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και κάλιο.

“Οι ενήλικες άνω των 50 ετών έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης. Συγκεκριμένα, χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο για να διατήρηση της οστικής πυκνότητας, περισσότερη βιταμίνη Β12 επειδή η απορρόφηση ασβεστίου μειώνεται με την ηλικία και κάλιο, το οποίο λείπει σε πολλούς”, λέει. Και προσθέτει, ότι η πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα καθώς μεγαλώνετε, προκειμένου να διατηρήσετε την άπαχη μυϊκή σας μάζα.

Το σπανάκι συμβαίνει να έχει όλα αυτά τα υγιή θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γήρανση.

“Αν και φυσικά ένα και μόνο λαχανικό δεν θα σας δώσει τη συνολική ποσότητα αυτών των τριών θρεπτικών συστατικών, τα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, βρίσκονται στην κορυφή για όλα. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά παρέχουν ασβέστιοκάλιο και κάποια βιταμίνη Β12. Επιπλέον, παρέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εντέρου και της καρδιάς, καθώς και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή», λέει η ίδια.

Αν και το σπανάκι κατατάσσεται ως το καλύτερο λαχανικό αφού ξεπεράσετε τα 50, η δρ. Goodson τόνισε ότι εξακολουθείτε να χρειάζεστε μια ισορροπημένη διατροφή για να λαμβάνετε την μέγιστη μερίδα θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στο σπανάκι.

«Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 βρίσκονται κυρίως σε ζωικές πρωτεΐνες, όπως το βόειο κρέας, το συκώτι, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, καθώς και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Οι καλύτερες πηγές το κάλιο είναι στα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα και το γιαούρτι”.

Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείτε να πάρετε τη μέγιστη μερίδα οποιουδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε ένα λαχανικό, δεν μπορείτε πραγματικά να κάνετε λάθος όταν βασίζεστε στο σπανάκι ως το πιο βασικό λαχανικό στη διατροφή σας.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γίνε κι εσύ ήρωας: Μία φιλανθρωπική εκδήλωση για τα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS

xristiana

Γιατί πρέπει να προσέχουμε το αλάτι και στη διατροφή των παιδιών;

xristiana

10ο Forum Υγείας «Δημόσια Υγεία – Αποκατάσταση για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους»

xristiana