ΚεντρικήΥγεία

Πιθανό πρόβλημα στον θυρεοειδή για όσους παρατηρήσουν κάτι από αυτά στα… μαλλιά τους

16/7/2022

Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού (κάτω από το “μήλο του Αδάμ”) ίσως αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να σχετίζεται με την υγεία των μαλλιών σας.

“Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο θυρεοειδής σας μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας”, εξηγεί η δρ. Virginia Blackwell, από το Eve Mag. “Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προβλημάτων του θυρεοειδούς, αλλά τα πιο κοινά περιλαμβάνουν τον υπερθυρεοειδισμό [και] τον υποθυρεοειδισμό”.

Τι θα μπορούσαν να σας λένε τα μαλλιά σας για την υγεία του θυρεοειδούς

Απώλεια μαλλιών

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμφανίζονται όταν διαταράσσεται η φυσιολογική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Οι βασικές ορμόνες είναι η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Επειδή ο θυρεοειδής συμβάλλει σε μια σειρά από διεργασίες σε όλο το σώμα, η εξασθενημένη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η τριχόπτωση που προκαλείται από προβλήματα του θυρεοειδούς εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου και δεν αντικαθίσταται με νέα ανάπτυξη μαλλιών. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τα φρύδια, τις τρίχες του σώματος και τις βλεφαρίδες σας.

Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τα ξηρά μαλλιά, όπως η ζημιά από τη θερμότητα, τα σκληρά σαμπουάν και η χρήση χημικών. Ένας ακόμα λόγος είναι όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. “Στον υποθυρεοειδισμό, τα μαλλιά μπορεί να είναι ξηρά, τραχιά, εύθραυστα και να αναπτύσσονται αργά”, γράφει ο δρ. Joshua D. Safer, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Dermato-Endoctrinology. “Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν πιο παχιά, εύθραυστα και να αναπτύσσονται πιο αργά”.

Λεπτά μαλλιά

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει την υφή των μαλλιών να γίνει ξηρή και εύθραυστη. Από την άλλη, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να φαίνονται εξαιρετικά λεπτά και απαλά. Δεν είναι μόνιμο πρόβλημα εφόσον λαμβάνετε τη θεραπεία που χρειάζεστε. Οι αλλαγές στα μαλλιά είναι κατά κανόνα μόνο προσωρινές και θα υποχωρήσουν καθώς η θεραπεία συνεχίζεται και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σταθεροποιούνται.

Αραίωση μαλλιών

Μια αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς, γνωστή ως θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μπορεί να προκαλέσει αραίωση μαλλιών. Όσο πιο γρήγορα ένα άτομο αντιμετωπίσει τις αλλαγές ή την απώλεια των μαλλιών του, τόσο πιο πιθανό είναι να αποφύγετε μη αναστρέψιμη βλάβη.

Κνησμός, ξηρό τριχωτό της κεφαλής και πιτυρίδα

Τα κύτταρα του δέρματος είναι ευαίσθητα σε αλλαγές που προκαλούνται από προβλήματα του θυρεοειδούς. Όταν αυτό το δέρμα βρίσκεται στο τριχωτό της κεφαλής, τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν στα μαλλιά σας. Το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και επίμονη πιτυρίδα.

Η δερματολόγος δρ. Ilyse Lefkowicz, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσδιορίσουν εάν η πιτυρίδα τους προκαλείται από υποθυρεοειδισμό από το πού εμφανίζονται τα συμπτώματα και εάν υπάρχουν άλλα σημάδια. Η πιτυρίδα περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ το ξηρό δέρμα που σηματοδοτεί τον υποθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αναφέρει. “Δεύτερον, ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με μια σειρά άλλων συμπτωμάτων που είναι εκτός του πεδίου της πιτυρίδας”, προσθέτει.

Η δρ. Lefkowicz συνιστά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού εκτός από αλλαγές στα μαλλιά σας. Εάν ανησυχείτε για την λειτουργία του θυρεοειδούς σας, προγραμματίστε σχετικές εξετάσεις.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο λόγος που η άσκηση ωφελεί το ανοσοποιητικό μας

xristiana

DIY: 3 σπιτικές συνταγές αντιγήρανσης που καταπολεμούν τις ρυτίδες

xristiana

Όπλο κατά του καρκίνου για τους άνδρες η φυτοφαγία, όχι όμως και για τις γυναίκες

xristiana