ΚεντρικήΥγεία

Συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών: Το διακριτικό σημάδι στην πλάτη σας που δείχνει «καρκινικά κύτταρα»

2/7/2022

Όταν πρωτοεμφανιστεί ο καρκίνος των ωοθηκών, μπορεί να μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα. Επίσης, όταν εμφανίζονται συνήθως αποδίδονται σε άλλες, πιο κοινές παθήσεις. Όπως αναφέρει η Mayo Clinic τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη.

Η Mayo Clinic εξηγεί ότι οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών ξεκινά όταν τα κύτταρα μέσα ή κοντά στις ωοθήκες αλλάζουν το DNA τους. Συγκεκριμένα, οι κυτταρικές αλλαγές πολλαπλασιάζονται γρήγορα, δημιουργώντας μια μάζα (όγκο) καρκινικών κυττάρων.

Ο δε καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στις γυναίκες.

Τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας οδηγήσουν στον γιατρό

  • Η ανάγκη να κλάψετε έντονα ή πιο συχνά από το συνηθισμένο, είναι ένα πιθανό σημάδι καρκίνου των ωοθηκών (κατάθλιψη), σύμφωνα με το Target Ovarian Cancer.
  • Το επίμονο φούσκωμα, η γρήγορη αίσθηση κορεσμού, η απώλεια όρεξης και ο πυελικός ή κοιλιακός πόνος είναι επίσης σημάδια που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν.
  • Περιστασιακά μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, καθώς και αίσθημα έντονης κόπωσης.
  • Μερικοί άνθρωποι θα χάσουν βάρος, και η απώλεια κιλών σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο των ωοθηκών.
  • Επίσης, οποιαδήποτε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει πάντα να διερευνάται από γιατρό.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Ο καρκίνος των ωοθηκών «χτυπάει» κυρίως γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και νεότερες σε ηλικία.
  • Θα προτείναμε να επισκεφτείτε έναν γενικό γιατρό εάν αισθάνεστε έντονο φούσκωμα ιδιαίτερα περισσότερες από 12 φορές το μήνα.
  • Εάν έχετε άλλα συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών που δεν υποχωρούν, θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
  • Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών και ανησυχείτε ότι μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσετε, θα πρέπει επίσης να ζητήσετε τη συμβουλή του θεράποντος γιατρού σας.
  • Καθώς πολλά από αυτά τα συμπτώματα ίσως συγχέονται με άλλες παθήσεις είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η Cancer Research UK εξηγεί ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται κατακόρυφα από τα 45 περίπου χρόνια και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άτομα ηλικίας μεταξύ 75 και 79 ετών.

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου των ωοθηκών, όπως ο βλεννογόνος καρκίνος των ωοθηκών. Συνεπώς όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Φυσικά το να έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα πάθετε οποσδήποτε καρκίνο των ωοθηκών.

Η έρευνα για τον καρκίνο λέει ότι υπάρχουν επίσης παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών όπως η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο παίρνετε το χάπι, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης. Η δε μείωση του κινδύνου διαρκεί για αρκετά χρόνια αφού σταματήσετε να παίρνετε αντισύλληψη.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πιο δυνατή άμυνα και λιγότερη θλίψη με 15′ λιγότερα στα social media – Έρευνα αποκαλύπτει

xristiana

Θεσσαλονίκη: Γεύμα αγάπης την παραμονή των Χριστουγέννων

xristiana

“Πάμε Μαζί!-Δρόμος Πολυρρηνίας”

xristiana