25/7/2022
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη σε χιλιάδες γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων έμειναν έγκυοι την περίοδο 2013-2020. Ποια ήταν η έκβαση της εγκυμοσύνης τους και ποιος παράγοντας αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στην ολοκλήρωσή της. Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας.
Εξαιρετικά προσεκτικές πρέπει να είναι οι γυναίκες που τελούν σε κατάσταση εγκυμοσύνης το καλοκαίρι, καθώς η ζέστη της εποχής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το αγέννητο μωρό τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη με χιλιάδες γυναίκες διαπίστωσαν ότι υπάρχει σημαντική εποχιακή διακύμανση στις αποβολές, με το καλοκαίρι να αναδεικνύεται ως η πιο επικίνδυνη εποχή του χρόνου.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ζέστη καταβάλλει με κάποιον τρόπο τον γυναικείο οργανισμό, οδηγώντας τον να διακόψει πρόωρα την κύηση.
Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Epidemiology, οι αποβολές είναι πολύ συνηθισμένες. Υπολογίζεται ότι το 30% των κυήσεων τελειώνουν πρόωρα εξαιτίας τους. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στις γυναίκες, καθώς συχνά εκδηλώνουν μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή.
Ωστόσο οι γνώσεις των επιστημόνων για τις αιτίες των αποβολών είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία να εντοπίσουν τους παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την εκδήλωσή τους.
«Λίγες μελέτες έως σήμερα είχαν εξετάσει την πιθανή συσχέτιση των αποβολών με τη ζέστη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Amelia K. Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. «Είναι όμως ένα θέμα που έπρεπε να διερευνηθεί».
Η νέα μελέτη
Η Dr. Wesselink και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν τη μελέτη τους την περίοδο 2013-2020. Συμμετείχαν συνολικώς 12.197 γυναίκες, οι 6.104 εκ των οποίων έμειναν έγκυοι μέσα σε 12 μήνες από την έναρξή της. Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν έως το τέλος της εγκυμοσύνης, καταγράφοντας τις αποβολές και την εβδομάδα κυήσεως που συνέβησαν.
Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, το 19,5% των κυήσεων είχε λήξει λόγω αποβολής. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, οι πιθανότητες αποβολής ήταν πολύ περισσότερες όταν είχε πολλή ζέστη.
Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος αυτός ήταν κατά 44% υψηλότερος στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έναντι του Φεβρουαρίου. Ήταν επίσης κατά 31% υψηλότερος στα τέλη Αυγούστου απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο.
Οι κίνδυνοι αυτοί απειλούσαν τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης τους, ακόμα και κατά το πρώτο τρίμηνο. Ήταν επίσης μεγαλύτεροι στις εγκύους που έρχονταν αντιμέτωπες με περιόδους καύσωνα.
Οι πιθανές αιτίες
Πώς μπορεί όμως η πολλή ζέστη να απειλήσει τις εγκύους; Οι πιθανές εξηγήσεις είναι αρκετές, λένε οι ειδικοί. Ρόλο μπορεί να παίζει λ.χ. η αγγειοδιαστολή που αναπτύσσουν λόγω της ζέστης. Αυτή μειώνει την αρτηριακή πίεσή τους και επηρεάζει το σύστημα ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας.
Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει επίσης τη νεφρική λειτουργία, καθώς και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο) στο αίμα.
Οι αλλαγές αυτές έχουν ως συνέπεια να μην λειτουργεί ομαλά ο οργανισμός της εγκύου, ενώ πλήττουν και το έμβρυο.
Τι να κάνετε
Γι’ αυτό τον λόγο, οι έγκυοι πρέπει να επικοινωνούν με τον μαιευτήρα τους όταν έχει ζέστη, για να εξασφαλίζουν καλή θρέψη και ενυδάτωση. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες ή/και στον ήλιο.
Προτιμότερο είναι να παραμένουν σε (λογικά) δροσερούς εσωτερικούς χώρους, που θα αερίζονται καλά. Αν δεν έχουν κλιματισμό στο σπίτι, πρέπει να κάνουν συχνά δροσερά ντους και να δροσίζονται με κινητούς ανεμιστήρες.
Σε περίπτωση οποιουδήποτε απρόοπτου συμπτώματος, τέλος, πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com