27/7/2022
Υλικά
Μερίδες: 6
- 750 γρ. μπάμιες
- 2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
- 2 ντομάτες
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φυλλαράκια), ψιλοκομμένος
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε τις μπάμιες κόβοντας το πάνω μέρος από τα κοτσανάκια τους, προσέχοντας, όμως, να μην τα κόψουμε πολύ και βγουν τα σπόρια κατά το μαγείρεμα.
- Πλένουμε τις μπάμιες και τις σουρώνουμε.
- Τις βάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
- Κόβουμε την 1 από τις 2 ντομάτες σε ροδέλες και τις βάζουμε στο κέντρο μιας ρηχής κατσαρόλας.
- Γύρω από την ντομάτα βάζουμε το 1 από τα 2 κρεμμύδια.
- Από πάνω στρώνουμε κυκλικά τις μπάμιες.
- Τρίβουμε τη δεύτερη ντομάτα και τη ρίχνουμε πάνω από τις μπάμιες μαζί με το δεύτερο κρεμμύδι.
- Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μαϊντανό και τόσο νερό ώστε να καλύψουμε τις μπάμιες.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι, βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν οι μπάμιες και μείνουν με το λάδι τους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ξεσκεπάζουμε, καλύπτουμε την κατσαρόλα με μια μεγάλη πιατέλα και αναποδογυρίζουμε το φαγητό στην πιατέλα. Σερβίρεται κρύο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 27.