ΚεντρικήΥγεία

Οι βασικές αιτίες της νυκτουρίας

23/6/2022

Φυσιολογικά, ο νυκτερινός ύπνος διαρκεί από 6 έως 8 ώρες χωρίς να σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Όταν αισθανόμαστε όμως την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα και μάλιστα περισσότερες από 2 φορές κάθε νύχτα επηρεάζεται η ποιότητα ζωής και η υγεία μας.

Ο λόγος είναι ότι η νυκτουρία συνδέεται με μείωση της ποιότητας του βραδινού ύπνου και κατά συνέπεια αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μείωση ενεργητικότητας, απώλεια της ικανότητας συγκέντρωσης, πεσμένη ψυχολογική διάθεση, ακόμη και απώλεια μνήμης.

Ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζει κατά τη διάρκεια του ύπνου την παραγωγή ούρων σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από την ποσότητα που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φυσιολογικά ο υγιής ενήλικας δεν ξυπνά καθόλου κατά τη διάρκεια της νύκτας για να ουρήσει. Υπάρχουν όμως καταστάσεις που προκαλούν την ανάγκη έγερσης τη νύχτα.

Κάποιες από αυτές είναι ουρολογικής αιτιολογίας ενώ άλλες είναι μη ουρολογικής αιτιολογίας.

Ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας άνω των 30 ετών και ένας στους δύο μετά τα 55
ξυπνά κάθε βράδυ στη μέση της νύκτας από την ανάγκη να πάει στην τουαλέτα.

Πού οφείλεται όμως η νυκτουρία και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό;

1643647553842-954252562-NERO-VRADY.jpg

Yπερκατανάλωση υγρών

Όταν πίνει κανείς πολλά υγρά στη διάρκεια του 24ωρου ή τις ώρες πριν από την
κατάκλιση είναι λογικό να πηγαίνει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για να το διαπιστώσετε, περιορίστε για 1-2 βράδια την κατανάλωση υγρών δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Αποφεύγετε επίσης το αλκοόλ ή ροφήματα με καφεΐνη μετά τις 5 το απόγευμα.

Προβλήματα υγείας

Πολλές είναι οι παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία, όπως η λιθίαση κύστης, η υπερδραστήρια κύστη, οι κυστίτιδες, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ο αρρύθμιστος διαβήτης, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τα οιδήματα κάτω άκρων (πρήξιμο
ποδιών), η αποφρακτική υπνική άπνοια κλπ.

Ηλικία

Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει νυκτουρία. Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός παράγει μικρότερη ποσότητα από μία αντιδιουρητική ορμόνη που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, με συνέπεια
αυξημένη παραγωγή ούρων το βράδυ. Ένας άλλος λόγος είναι ότι φθίνει σταδιακά η
ικανότητα της ουροδόχου κύστης να συγκρατεί τα ούρα. Στις μεγάλες ηλικίες είναι πιο συχνά τα ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη. Στους άνδρες, για παράδειγμα, συχνή αιτία είναι η καλοήθης διόγκωση του προστάτη που συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50. Και στις γυναίκες, παρατηρούνται μετά την
εμμηνόπαυση αλλαγές στην ουροποιητική οδό που αυξάνουν την ενούρηση.

Φάρμακα

Τα διουρητικά που χορηγούνται στους πάσχοντες από υπέρταση, αυξάνουν την
παραγωγή ούρων και μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία, γι’ αυτό συνιστάται στους ασθενείς να τα λαμβάνουν πρωί. Άλλα φάρμακα με παρόμοια δράση είναι αυτά που χορηγούνται για την καρδιακή ανεπάρκεια, κάποια αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, αναλγητικά αλλά και η υπερκατανάλωση βιταμίνης D. Αν διαπιστώσετε ότι τα φάρμακα που παίρνετε ευθύνονται για τη νυκτουρία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Άλλες αιτίες

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση, ο χρόνιος πόνος, η κατάθλιψη, η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσουν νυκτουρία.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

ΕΟΦ: Ανάκληση συμπληρώματος διατροφής

xristiana

Funmilies: Ημερίδα με θέμα τις διαγενεακές αθλητικές δραστηριότητες στη Νέα Φιλαδέλφεια

xristiana

«Πυρά» φαρμακαποθηκών κατά φαρμακευτικών για τις ελλείψεις φαρμάκων

xristiana