ΚεντρικήΥγεία

Όξινες τροφές: Οι συμβουλές της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης

26/6/2022

Η διάβρωση των δοντιών αρχίζει από την παιδική ηλικία και οφείλεται στη διάλυση του εξωτερικού στρώματος της αδαμαντίνης από στοματικά οξέα.

Το στόμα είναι ένα φυσικά μη όξινο περιβάλλον. Το υγιές σάλιο είναι ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό, δηλαδή το αντίθετο από το όξινο.

Το όξινο και το αλκαλικό μετριούνται σε μια λογαριθμική κλίμακα του pΗ, που κυμαίνεται από το 1, πολύ όξινο, έως το 14, έντονα αλκαλικό. Το pΗ 7 χαρακτηρίζεται «ουδέτερο».

Το σάλιο σε ένα υγιές στόμα έχει pΗ περίπου 7,4.

Ορισμένα ανθρακούχα αναψυκτικά έχουν χαμηλό pΗ, έως και 3,4, είναι δηλαδή πολύ όξινα. Τα οξέα διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών. Αν ρίξουμε ένα δόντι σε ποτήρι με ανθρακούχο αναψυκτικό, η αδαμαντίνη τελικά θα διαλυθεί.

Στις όξινες τροφές περιλαμβάνονται τα αναψυκτικά, το κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο και τα αυγά, οι επεξεργασμένοι σπόροι, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή κ.α.

Η διάβρωση των δοντιών μπορεί να έχει κι άλλες αιτίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατά την οποία τα φυσικά οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στο στόμα. Αυτά τα στομαχικά υγρά συνήθως διαβρώνουν τα πίσω δόντια περισσότερο απ΄ ό,τι τα μπροστινά. Συχνοί εμετοί που συνδέονται με διατροφικές διαταραχές, ακόμη και το υπερβολικό βούρτσισμα με λευκαντικές οδοντόκρεμες μπορεί επίσης να προκαλέσουν φθορά και διάβρωση της αδαμαντίνης που προστατεύουν τα δόντια.

Έχει επίσης αποδειχθεί πως το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως αφού πιούμε κάτι όξινο, όπως ένα χυμό φρούτων το πρωί, έχει πιο καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά την απώλεια αδαμαντίνης απ΄ ό,τι έχουν ξεχωριστά το βούρτσισμα και η κατανάλωση όξινων ποτών.

Δείτε ποιες είναι οι οδηγίες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης για να μειώσετε τη διάβρωση των δοντιών από τις όξινες τροφές:

  • Χρησιμοποιείτε καλαμάκι, πίνοντας μικρές γουλιές και μην κρατάτε τα υγρά στη στοματική κοιλότητα.
  • Αφήστε να μεσολαβήσει μία ώρα από τη στιγμή που θα ολοκληρώσετε το γεύμα να βουρτσίσετε τα δόντια σας, δίνοντας χρόνο στο σάλιο να απομακρύνει φυσικά τα οξέα.
  • Ξεπλένετε με νερό, πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή φάτε ένα κομμάτι τυρί μετά το γεύμα. Τα γαλακτοκομικά και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των οξέων.
  • Διατηρείτε τη ροή του σάλιου στη στοματική κοιλότητα, προκειμένου να εξουδετερώσετε τα οξέα, μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
  • Επιλέγετε προϊόντα που ενισχύουν την υγεία των δοντιών, όπως οδοντόκρεμες που προστατεύουν από τη διάβρωση του σμάλτου.
  • Βουρτσίζετε καθημερινά πρωί και βράδυ με οδοντόκρεμες με φθόριο, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.
  • Αποφεύγετε τη ζάχαρη.
  • Μην παραλείπετε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μια ξανθιά είναι στο μπαλκόνι και φωνάζει τον άνδρα της… νάσσο έλα…!

xristiana

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης

xristiana

Ο πόντιος γιατρός και η ξανθιά φιλενάδα….!

xristiana