ΚεντρικήΥγεία

Αϋπνίες λοχείας: Πόσο διαρκούν και τι να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε

26/6/2022

Ως αϋπνίες λοχείας περιγράφονται οι διαταραχές ύπνου το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό. Περιλαμβάνει την δυσκολία μίας νέας μαμάς να κοιμηθεί αλλά και άλλες διαταραχές ύπνου όπως το ξαφνικό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τι προκαλεί τις αϋπνίες μετά τον τοκετό;

Το κύριο αίτιο είναι η αλλαγή στον κιρκάδιο ρυθμό της λεχώνας. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι μία βιολογική διαδικασία που έχει παρατηρηθεί στον άνθρωπο, η οποία είναι γνωστή και ως βιολογικό ρολόι.

Ο κιρκάδιος ρυθμός αλλάζει λόγω της μείωσης στην παραγωγή της προγεστερόνης, μία ορμόνη που σχετίζεται με τον ύπνο και άλλους παράγοντες όπως είναι τα νυχτερινά ταΐσματα του μωρού, το άγχος, η προσαρμογή σε μία νέα καθημερινή ρουτίνα και η απαιτητική φροντίδα του νεογέννητου.

Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τις αϋπνίες λοχείες

Η δυσκολία στον ύπνο και οι διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται και από:

  • Συνεχής κούραση
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας
  • Έντονα συναισθήματα και κυκλοθυμία

Πόσο διαρκούν οι αϋπνίες λοχείας;

Οι αϋπνίες λοχείας διαρκούν συνήθως τρείς με τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό και περιορίζονται όσο η νέα μητέρα προσαρμόζεται στη νέα καθημερινή ρουτίνα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας ενδεχομένως να σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα δοκιμάστε να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται και το νεογέννητο ή όταν το κρατάει ο μπαμπάς και οι γιαγιάδες. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο. Το ζεστό νερό θα σας ανακουφίσει από πόνους και θα σας ηρεμήσει από την κούραση της ημέρας. Κάτι ακόμα που μπορεί να σας βολέψει εάν θηλάζετε είναι να αντλείτε μητρικό γάλα για τα νυχτερινά ταΐσματα, ώστε να μπορεί κάποιες φορές να ταΐσει το μωρό και ο σύντροφός σας.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν συστήνεται σε μαμάδες που θηλάζουν, σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αϋπνίες λοχείας: Σχετίζονται με την επιλόχεια κατάθλιψη;

Η δυσκολία στον ύπνο μετά τον τοκετό ενδέχεται να σχετίζεται με την επιλόχειο κατάθλιψη και το άγχος το πρώτο διάστημα μετά τη γέννα. Σύμφωνα με έρευνα, τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και της αϋπνίας λοχείας είναι αλληλένδετα, με την αϋπνία να λειτουργεί ως αρνητικό προγνωστικός παράγοντας για την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Τρίπολης | Κατασκευή ράμπας ΑμεΑ στον πεζόδρομο της Νεστάνης

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Για Τις Έκτακτες Ανάγκες Των Θυμάτων Του Τραγικού Δυστυχήματος Στα Τέμπη

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 16/7

xristiana