ΚεντρικήΚοινωνικά

Αρχίζουν στον Βόλο τα μαθήματα του 21ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας

25/6/2022

Ύστερα από τη διακοπή δύο ετών, λόγω της πανδημίας, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ετοιμάζεται πυρετωδώς για το 21ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, το οποίο θα λειτουργήσει από την Κυριακή 3 Ιουλίου έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της www.astronomos.gr. Την έναρξή του θα σηματοδοτήσει η καθιερωμένη ετήσια αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, την οποία παρακολουθούν, όχι μόνο Βολιώτες και Μαγνησιώτες, αλλά και φίλαστροι από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα φέτος χωρίζεται σε δύο ηλικιακές (κατά βάση) ομάδες.

Το ένα σκέλος του Θερινού Σχολείου ονομάζεται «Γίνε Ερασιτέχνης Αστρονόμος για μια εβδομάδα» και απευθύνεται σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία από τη στιγμή της παρατήρησης με ένα τηλεσκόπιο και της φωτογράφισης του αντικειμένου, μέχρι την επεξεργασία της φωτογραφίας στον Η/Υ. Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα παρακολουθήσουν μερικά μαθήματα Αστρονομίας – Αστροφυσικής (π.χ. Ουρανογραφία, Ουράνιες Συντεταγμένες, Stellarium, κ.λπ.).

Το πρώτο μάθημα θα πραγματοποιηθεί υπαίθρια στο Παρατηρητήριο του Αγίου Στεφάνου (πρώην Σωρού), τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και από ώρα 21:00 έως 24:00.

Για τη διευκόλυνση των σπουδαστών θα διατεθεί δωρεάν λεωφορείο που θα ξεκινήσει από τα Δικαστήρια στις 20:30 ακριβώς. Τα υπόλοιπα μαθήματα θα γίνουν (παραδοσιακά) στο κτίριο Ματσάγγου (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) από 19:00 έως 21:00.

Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν (ηλεκτρονικά) μέσω της φόρμας εγγραφής της ιστοσελίδας. Οσοι, πάλι, επιθυμούν να εγγραφούν «δια ζώσης», τη Δευτέρα (4/7) μπορούν να επισκεφθούν το κτίριο Ματσάγγου από 19:00 – 20:30. Το κόστος της εγγραφής ανέρχεται στα 30€.

Το δεύτερο σκέλος του Θερινού Σχολείου ονομάζεται «Γίνε Αστροναύτης για μια εβδομάδα» και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές του Δημοτικού σε συνεργασία με την ομάδα TALOS του Παν. Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ειδικές κατασκευές, και ειδικά θέματα που αφορούν την Αστρονομία (και όχι μόνο, αφού η ομάδα TALOS εστιάζει σε εργαστήρια Ρομποτικής και STEΑM). Το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.astronomos.gr, αλλά και στην talos.uth.gr και απευθύνεται σε παιδιά δύο ηλικιακών ομάδων:

(α) Παιδιά 6 έως 9 ετών (Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού)

(β) Παιδιά 10 έως 12 ετών (Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού).

Τα μαθήματα θα γίνονται στο πρώην κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Γ. Καρτάλη – Ροζού) από Δευτέρα 4/7 έως Παρασκευή 8/7 και από ώρα 08:30 έως 14:30.

Αστροβραδιά

Προάγγελος των δύο σκελών του 21ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας θα είναι η αστροβραδιά της Κυριακής 3 Ιουλίου, που διοργανώνεται από την Ομάδα Αστροπαρατήρησης της Εταιρείας.

Οσοι δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μπορούν να μεταβούν στην Πλατεία Δικαστηρίων, ώρα 20:30 ακριβώς και να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα ναυλώσει η Εταιρεία (τιμή εισιτηρίου 10€ το άτομο). Επειδή η θερμοκρασία στα Χάνια είναι (συνήθως) χαμηλή, προτείνεται καλό ντύσιμο.

Μετά την αστροβραδιά θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεστίαση στο Χάνι του Ζήση, με μια 15λεπτη ομιλία.

Πηγή: https://www.taxydromos.gr

Related posts

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

xristiana

Το viral hack για τους μαύρους κύκλους που έχει ξετρελάνει όλες τις beautistas

xristiana

“Γλυκές Μέρες” Από Τον ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ

xristiana