ΚεντρικήΚοινωνικά

«Η Τέχνη του Ρυθμού αγκαλιάζει τις ευάλωτες ομάδες»

25/6/2022

O Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μουσικής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Η Τέχνη του Ρυθμού αγκαλιάζει τις ευάλωτες ομάδες».  

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στις 20:30 το απόγευμα

Εκλεκτοί μουσικοί συμπράττουν επί σκηνής με τους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους του προγράμματος, παρουσιάζοντας μουσικό υλικό από τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μ. Ασία, καθώς επίσης μουσικές από τις σύγχρονες παραδόσεις της Κρήτης και της Ιρλανδίας αλλά και από την αρχαία Ελλάδα, τον ευρωπαϊκό μεσαίωνα και την αναγεννησιακή Κρήτη.   

Οι καρσιλαμάδες και τα απτάλικα ζεϊμπέκικα της Μ. Ασίας διαδέχονται τον Πατρούνινο χορό της Μακεδονίας και την Τζούρτζουνα της Αρμενίας, ενώ οι σύγχρονες συνθέσεις βρίσκουν τον χώρο τους στην μεγάλη γειτονιά της Ανατολής και συμπληρώνουν το μωσαϊκό της δημιουργίας στο σήμερα, με τους μουσικούς Γιάννη Δερμιτζάκη στο ούτι, Άκη Πιτσάνη στο βιολί.

Το φωνητικό σύνολο Lalί Touplί (Ευτυχία Τσουκαλά, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Αλίκη Ατσαλάκη) μαζί με τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων αφηγούνται ρυθμικά, μελωδικά και με πολυφωνική διάθεση διαχρονικές ιστορίες για την αγάπη, τον έρωτα, το μισεμό αλλά και ανίερα φονικά. 

Ο πολυοργανίστας Γιώργος Ζαχαριουδάκης φέρνει την αρχαιοελληνική λύρα του Απόλλωνα δίπλα στη κρητική λύρα, την ιρλανδική φλογέρα και το μεσαιωνικό δίαυλο δίπλα στο κρητικό θιαμπόλι. Μαζί του στο λαούτο ο Δημήτρης Σιδερής.

Τη δράση, που γίνεται με τη μέριμνα του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων,  πλαισιώνουν με ενημερωτικό υλικό τα φιλανθρωπικά σωματεία της πόλης: ο Σύλλογος Ορίζοντας, ΚΗΦΑΠ Μεγαλόχαρη, ΚΗΦΑΜΕΑ, ΕΛΕΠΑΠ, O Άλλος Άνθρωπος, Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ASBERGER, Συνάνθρωπος Ομάδα Στήριξης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Web

Πηγή: https://www.cretalive.gr

Related posts

Νέα βασική σειρά essence Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023

xristiana

3 τρόποι να προλάβεις τις ρυτίδες για τους οποίους δεν μιλάει κανείς

xristiana

Σκρέκας: Στα 435 εκατ. ευρώ οι συνολικές επιδοτήσεις για το ρεύμα τον Δεκέμβριο

xristiana