ΚεντρικήΥγεία

Ευερέθιστο έντερο: Οι αλλαγές που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων (εικόνες)

7/5/2022

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου περιγράφει μια γαστρεντερική διαταραχή, η οποία προκαλεί έντονες και χρόνιες ενοχλήσεις στον ασθενή.

Δεν είναι απειλητική για τη ζωή, επηρεάζει όμως σημαντικά τη ζωή του ατόμου που πάσχει από αυτό, καθώς αναγκάζεται να αλλάξει τον τρόπο ζωής του και να παραμείνει εκτός πολλών δραστηριοτήτων εξαιτίας της πάθησης.

Δεν υπάρχει ακριβής αιτία για την πάθηση και οι ειδικοί την αποδίδουν σε προβληματική επικοινωνία του εγκεφάλου με το έντερο.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 20 και 30.

Στα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνονται η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, που προκαλούν πόνο και δυσφορία στην κοιλιακή χώρα.

Δείτε με ποιες διατροφικές αλλαγές θα απαλλαγείτε από τα συμπτώματα του εντέρου:

Πίνετε πολύ νερό: Η καλή ενυδάτωση βοηθά τις κινήσεις του εντέρου. Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, το νερό είναι απαραίτητο καθώς διευκολύνει την αποβολή των περιττωμάτων. Αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν αφυδάτωση. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα.
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση: Τα βακτήρια του εντέρου δεν βρίσκονται σε ισορροπία σε πάνω από το 70% των ανθρώπων με ευερέθιστο έντερο. Το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξυνολάχανο και γενικά οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των βακτηρίων του εντέρου και ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης των τροφών. Μια άλλη επιλογή είναι η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών, τα οποία έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι βοηθούν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
Πίνετε ζωμό: Με τα κόκκαλα που περίσσεψαν από το φαγητό φτιάξτε ζωμό, ο οποίος  από κόκκαλα, ο οποίοε   που περίσσεψαν από το αρνάκι που μαγειρέψατε την Κυριακή, φτιάξτε ζωμό, ο οποίος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως κολλαγόνο, γλυκίνη, ζελατίνη και γλουταμίνη, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για το έντερο. Ρίξτε στην κατσαρόλα τα κόκκαλα και λαχανικά, όπως κρεμμύδια, καρότα και σέλινο και καλύψτε τα με νερό. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για πάνω από 8 ώρες. Ο χρόνος ποικίλλει ανάλογα με τα οστά. Προτιμήστε κόκκαλα από ζώα βιολογικής εκτροφής.
Πείτε όχι στα γλυκαντικά: Φτιάχνετε τα δικά σας κέικ, μπισκότα και γλυκά του κουταλιού και αποφεύγετε τα τυποποιημένα. Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη του συνδρόμου, καθώς ευνοούν τη δυσανεξία στη γλυκόζη.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

Ι. Βαρδακαστάνης για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη (Λευκωσία)

xristiana

Λήμνος: Μάχη με τις φλόγες στις περιοχές Ατσική, Δάφνες και Σαρδές

xristiana

Ενημερωτική δράση με θέμα “Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία” 

xristiana