ΚεντρικήΥγεία

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 συνδέονται με 50% υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

22/5/2022

Οι ειδικοί προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τα ποσοστά εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (AF). Σύμφωνα με στοιχεία, οι περιπτώσεις της πάθησης – η οποία ενέχει κρυφό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου – έχουν αυξηθεί κατά 72% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, δείχνουν ότι η λήψη ωμέγα-3 συμπληρωμάτων σε υψηλότερες δόσεις θα μπορούσε να είναι «ένοχη» για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 είναι ευρέως γνωστό πως αποτρέπουν τα καρδιακά επεισόδια. Αλλά η έρευνα είναι αντικρουόμενη, όπως ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα έχουν ελάχιστη έως καμία επίδραση στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένα νέο σώμα έρευνας έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του εν λόγω συμπληρώματος σε υψηλότερες δόσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι υψηλότερες δόσεις συμπληρωμάτων ωμέγα-3 θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής μέχρι και 50%.

Η έρευνα

Τα ευρήματα της έκθεσης του 2021, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, έδειξαν ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν υψηλότερες δόσεις θα μπορούσαν να διατρέχουν δυνητικό κίνδυνο για AF.

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε επτά μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ωμέγα-3.Τέσσερις από τις δοκιμές δοκίμασαν σχετικά χαμηλές δόσεις ωμέγα-3, ενώ άλλες τρεις δοκίμασαν ωμέγα-3 υψηλής δόσης. Μαζί, οι δοκιμές περιελάμβαναν περισσότερους από 81.000 συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος AF ήταν αυξημένος 1,25 φορές με τα ωμέγα-3.

Το Medscape αναφέρει: «Σε δοκιμές υψηλής δόσης, υπήρχε κίνδυνος 49%- 50%. Σε μια ανάλυση διαβάθμισης δόσης-απόκρισης, για κάθε αύξηση ενός γραμμαρίου στη δόση των ωμέγα-3, υπήρξε μια αύξηση 11%του κινδύνου για AF».

Σύμφωνα με τη μελέτη οι υψηλότερες δόσεις ωμέγα-3 συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων κατά 9%.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι κίνδυνοι της λήψης συμπληρωμάτων ωμέγα-3 και πώς αυτοί μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη δόση. Ωστόσο, υπάρχει μια γενική συναίνεση ότι τα ωμέγα-3 δεν παρέχουν προστασία από εγκεφαλικό επεισόδιο, κάτι που επιβεβαιώθηκε από όλες τις δοκιμές.

Πρόσφατη μελέτη έχει ισχυριστεί ότι τα ποσοστά AF είναι στο υψηλό επίπεδο όλων των εποχών, με τεκμηριωμένη ανάπτυξη 72% τις τελευταίες δύο δεκαετίες και σύμφωνα με τα ευρήματα, ο επιπολασμός του AF υπερτερεί αριθμητικά των τεσσάρων συχνότερων καρκίνων.

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, Ιατρικός Διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, δήλωσε ότι τα μέτρα ανίχνευσης πρέπει να βελτιωθούν ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να επωφεληθούν από τα φάρμακα κατά της πήξης.

Ο ειδικός σημείωσε: «Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν τώρα με AF είναι συγκλονιστική».

1643647517436-247957903-kardia.jpg

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας και αποτελεί το 1/3 όλων των αρρυθμιών. Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται και η πιθανότητα της εμφάνισής της. Υπολογίζεται ότι περίπου 150,000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και προσβάλλει πάνω από 1% του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα μετά τα 55 έτη σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους (24% των αντρών και 22% των γυναικών) θα παρουσιάσει συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Η πάθηση μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορούν να περάσουν σε άλλα όργανα προκαλώντας ισχαιμία. Δυστυχώς, η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αιτία ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν η συχνότητα ενός άρρυθμου σφυγμού κυμαίνεται στους 70-100 χτύπους το λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας, τότε η κολπική μαρμαρυγή δεν προκαλεί συμπτώματα άρα δεν γίνεται αντιληπτή. Από τους 130 παλμούς και άνω τα συμπτώματα είναι έντονα. Στους 170-200 χτύπους το λεπτό, ο ασθενής μπορεί να πάθει οξύ πνευμονικό οίδημα ή να πέσει δραματικά η πίεση του αίματος και να λιποθυμήσει. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδα ή έντονη κόπωση.

Η δε θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και επεμβάσεις που στοχεύουν στην αλλαγή της ηλεκτρικής λειτουργίας της καρδιάς. Να σημειωθεί επίσης πως το αντιπηκτικό Sintrom μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού 60-80% σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η δε δόση του (μια φορά την ημέρα την ίδια ώρα) εξατομικεύεται από το γιατρό σας ανάλογα με το χρόνο πήξης του αίματος.

Mature Elderly Woman Feeling Heart Pain, Touching Chest

Παράγοντες κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή

  • Ηλικία
  • Ατομικό ιστορικό καρδιαγγειακής πάθησης
  • Υπέρταση
  • Χρόνιες παθήσεις (θυρεοειδοπάθεια, η υπνική άπνοια, το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφροπάθεια ή πνευμονοπάθεια)
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Παχυσαρκία
  • Οικογενειακό ιστορικό

Χρήσιμες συμβουλές

  • Συνιστάται η μείωση του αλκοόλ και της καφεΐνης ή ακόμη καλύτερα η πλήρης διακοπή τους.
  • Όσον αφορά τη διατροφή βασικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά αν πάσχουμε από διαφραγματοκήλη.
  • Τα λιπαρά τρόφιμα, και ιδίως τα τηγανητά, είναι καλό να αποφεύγονται. Επίσης τα όξινα τρόφιμα, όπως η ντομάτα και τα εσπεριδοειδή, επιδεινώνουν, επίσης, πολύ την παλινδρόμηση, κυρίως εάν τα καταναλώνουμε με άδειο στομάχι.
  • Με φειδώ, επίσης, θα πρέπει να καταναλώνουμε τη σοκολάτα και τα μπαχαρικά, όπως και το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr

Related posts

«Ομπρέλα» προστασίας για την άγρια ζωή από τον ΠΕΣΥΔΑΠ

xristiana

Μανικιούρ σε παστέλ αποχρώσεις, ιδανικό για τις μέρες του Πάσχα

xristiana

Ήθη και έθιμα από όλο τον κόσμο «προσγειώνονται» σε μία μαγευτική γειτονιά του δήμου δίπλα στο Τσινάρι και μας περιμένουν να τα γνωρίσουμε

xristiana