ΚεντρικήΥγεία

Μητρικός θηλασμός το καλοκαίρι: Οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

22/5/2022

  • Τα μωρά θηλάζουν περισσότερο το καλοκαίρι;
  • Μπορώ να δώσω νερό στο μωρό που θηλάζει;
  • Μπορώ να χρησιμοποιώ αντηλιακό όταν θηλάζω;
  • Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Ενόψει καλοκαιριού και προγραμματισμού των διακοπών, πολλές νέες μητέρες που θηλάζουν αναρωτιούνται αν η ζέστη επηρεάζει το μητρικό γάλα.

Επίσης, αν μπορούν να χρησιμοποιούν αντηλιακό, λοσιόν αυτομαυρίσματος ή αν πρέπει να δίνουν νερό στο μωρό.

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει και τι όχι για το μητρικό θηλασμό το καλοκαίρι:

Τα μωρά θηλάζουν περισσότερο το καλοκαίρι;

Μερικές φορές τα μωρά διψούν περισσότερο όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός, όπως κι εμείς, και θέλουν να θηλάζουν πιο συχνά. Η διάρκεια του θηλασμού μπορεί να είναι μικρότερη από το συνηθισμένο – αλλά και οι θηλασμοί να γίνουν πιο συχνοί. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το μωρό σας θα σας κατευθύνει σύμφωνα με τις ανάγκες του.

mitrikos thiolasmos kalokairi1

Μπορώ να δώσω νερό στο μωρό μου που θηλάζει;

Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά δεν χρειάζονται νερό μέχρι να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές. Το μητρικό γάλα μπορεί να ενυδατώσει επαρκώς το μωρό σας για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, καθότι είναι πλούσιο και σε νερό, με χαμηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών.

Μπορώ να χρησιμοποιώ αντηλιακό όταν θηλάζω;

Ναι με βάση τα έως σήμερα δεδομένα. Ωστόσο αποφύγετε την εφαρμογή γύρω από την θηλή και τη θηλαία άλω ώστε το μωρό να μην καταπιεί έστω και μικρή ποσότητα ή σε περίπτωση που αντλείτε τα εξαρτήματα της αντλίας να μην έρθουν σε επαφή. Μην ξεχνάτε επίσης πως φορώντας καπέλο και μακρύ μανίκι μπορείτε να προστατεύσετε και τους δύο σας από τον ήλιο!

mitrikos thiolasmos kalokairi

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος να παραμένετε ενυδατωμένη. Προσπαθήστε να πίνετε κυρίως νερό και όχι αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά. Πίνοντας μέχρι να καλύψετε το αίσθημα της δίψας και χωρίς υπερβολές ! Δεν είναι λύση να πίνουμε νερό χωρίς πραγματικά να διψάμε! Tip: Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό στην τσάντα αλλαγής του μωρού!

Πισίνες

Το κολύμπι σε χλωριωμένη πισίνα δεν είναι απαγορευτικό. Το baby swimming άλλωστε είναι μια δραστηριότητα η οποία κερδίζει όλο και περισσότερους fans τα τελευταία χρόνια. Εάν το μωρό λοιπόν κολυμπάει στο νερό μαζί σας, ίσως καταπιεί χλώριο από το νερό παρά από το θηλασμό. Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, μπορείτε να κάνετε ντους ή να πλύνετε το στήθος σας με νερό πριν ταΐσετε το μωρό.

mitrikos thiolasmos kalokairi3

Λοσιόν αυτομαυρίσματος – tanning sprays

Και τα δύο είναι παρόμοια με την εφαρμογή αντηλιακού και ελάχιστα περνούν στο μητρικό γάλα. Φροντίστε να ξεπλύνετε το στήθος σας εάν εφαρμόζετε κοντά σε αυτή την περιοχή για να αποφύγετε την άμεση κατάποση από το μωρό.

Παρασκευή Πολύζου
Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού
www.latched.gr 

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Ο μοναδικός τρόπος για να μειώσετε αποτελεσματικά τον μυοσκελετικό πόνο λόγω ηλικίας

xristiana

Ομάδες γονέων στην Γλυφάδα

xristiana

Ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα LEADER

xristiana